U trendu

Serijal „Sedam sestara“ tema Književnog kl

uba

BEOGRAD, 3. avgusta (Tanjug) – Četrdeset druga tribina Laguninog književnog kluba održana je večeras u knjižari Delfi u SKC-u, a za temu jedi mala prvu knjigu bestseler serijala Lusinde Rajli „Sedam sestara“.
O knjizi su govorile Dragana Kovačević, novinarka i urednica Radio Beograda 2, Marija Gojković, spisateljica koja ima trti objavljena romana dok je PR menadžer „Lagune“ Tanja Vučković bila voditelj ovog razgovora.
Kako je Vučkovićeva ispricala, „reč je o ambicioznoj sagi u sedam nastavaka, epskoj odiseji koja prati avanture šest usvojenih sestara, mladih žena željnih da otkriju tajne svog porekla. Inspiracija za ovu priču proizašla je iz autorkine opčinjenosti Plejadama, čuvenim sazvežđem, poznatim i pod imenom Sedam sestara.“

Ove veličanstvene ( po obimu) knjige su zasnovane u najvećoj meri na mitologiji koja se odnosi na poznato sazvežđe, sa motivima koji se ponavljaju i intrigantnim anagramima.

Romani donose priče šest sestara dok sedma knjiga treba da otrkrije misteriju odsustva sedme sestre a sve su potkrepljene istorijskim podacima, veoma mudro upletenim u zaplet koji će dirnuti čitaoca dok prati dramatične životne priče veoma različitih sestara D’Aplijez jer sve su bile usvojene na različitim kontinetima.,

U prvoj knjizi iz serijala Maja d’Aplijez i njenih pet sestara okupljaju se u domu njihovog detinjstva Atlantidi – bajkovitom, izolovanom zamku na obalama Ženevskog jezera – nakon što su im javili da je preminuo njihov voljeni poocim misteriozni milijarder koga one zovu Tata Solt.

On je Maju najstariju sestu i sve njene „sestre“ usvojio dok su još bile bebe i sada je svakoj od njih ostavio u nasledstvo mučan trag koji vodi do njihovog pravog porekla.

Maju je njen trag odveo preko sveta, u Brazil, do trošne palate u Rio de Žaneiru.

Stigavši tamo, počinje da sastavlja deliće svoje životne priče…

Rajlijeva , koja je boravila na Sajmu knjiga u Beogradu 2011. jer su joj bile objavljene knjige „Svetlo u prozoru“, “ Ponoćna ruža“, „Devojčica na litici“ i „Kuća orhideja“ bila je veoma simpatična, spremna da prica i Dragana Kovačević je kazala da je napravila sa njom veoma uspešan intervju jer je bila neposredna.

Ona je podsetila da je Rajlijeva, rođena Irkinja, puno putovala po svetu, neko vreme je glumila u Londonu a sada, posto je prodala 16 miliona primeraka svojih knjiga- može komotno da živi od pisanja.

Ovaj serijal o sedam sestara koji je kod nas do sada dobio četiri nastavka a sledeći stiže u decembru je globalni hit , jer ko je pročitao prvu ne može a da na poželi da sazna šta se zbivalo sa ostalim sestrama.

„To je kinjiga koju je srpski izdavač smestio u katregoriju kombinacije drame, ljubavi i istorije koji se tako vešto prepliću da se knjiga čita u jednom dahu“, ocenila je Marija Gojković.

Gojkovićeva je naglasila da je knjiga veoma slojevita jer glavna junakinja Maja živi u našem vremenu ali istovremeno se prati priča njenih predaka u Brazilu , pre svega Izabele prababe koja je volela jednog francuskog vajara a udala se za prebogatog plemića da bi ispunila želju svojih roditelja da steknu mesto u visokom brazilskom društvu.

Tanja Vučković je kazala da je odabrala ovaj serijal koji pripada takozvanoj lakoj literaturi ali nije vulgarni „čik lit“ već je odlično pisan sa puno detalja koji ilustruju veoma uspešno vreme u kome žive njene junakinje.

Za sledeći Književni krlub koji će se kao, i svi prethodni, odrzati prog petka u mesecu Tanja Vučković je odabrala roman poznatog českog pisca Bohumila Hrabala „Moritati i legende“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar