U trendu

Šest premijera u Novosadskom pozorištu

Novosadsko pozorište (Újvidéki Színház) u predstojećoj sezoni imaće šest premijera, najavljeno je danas.

Tokom sezone pod sloganom „Vetrenjače“, čak pet predstava nosiće imena junaka koji se „bore protiv vetrenjača, odnosno društva koje ih napada“, u slavu Don Kihota, personifikacije večitog borca.

„Ima raznih vetrenjača, toliko koliko i nas. Ova, 44. sezona Novosadskog pozorišta, govori upravo o tim našim raznim vetrenjačama, a naši junaci su isti kao i mi, protiv njih se bore“, rekao je saradnik Novosadskog pozorišta za umetnička pitanja, Robert Lenard.

Prva premijera u novoj sezoni biće 2. oktobra – „Grobnica za Borisa Davidoviča“ po delu Danila Kiša, u režiji Aleksandra Popovskog.

Za kraj oktobra najavljena je premijera predstave „Jesenjin“ Roberta Lenarda i Miše Belegišanina, a jedan od saradnika je kompozitor Kornelije Kovač.

Lenard će publici u decembru predstaviti i premijeru predstave „Edvard II“.

Don Kihot koji je inspirisao celu sezonu, biće juna nove predstave u februaru, u režiji Serdara Tagirovskog.

Na kraju sezone, u maju ili junu, ceo ženski asambl pozorišta nastupiće u predstavi „Mikva“, dveju rediteljki – Hadar Galron i Katje Pegan.

Na programu Novosadskog pozorišta 21. septembra je prošlogodišnji hit „Crni“, a 23. septembra je „sahranu“ prošlogodišnje operete „Kneginja čardaša“.

Ulaznica za predstavu „Crni“ neće se plaćati novcem, već će publika biti pozvana da umesto toga donese knjigu bilo kojeg žanra i na bilo kojem jeziku.

U novoj sezoni Novosadsko pozorište predstaviće novi projekat u saradnji sa Fondacijom Novi Sad Evropska prestonica kulture 2021, odnosno novi, Medjunarodni festival jezičkih manjina sveta „Synergy #WTF“, od 2. do 6. oktobra.

Novosadsko pozorište afirmiše predstave i pozorišnu umetnost na madjarskom jeziku, a sve predstave titlovane su na srpski jezik.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar