najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Šezdeset sati javnog čitanja dela Rat i mir

Više 1.000 ljudi, medju kojima i poznate ruske ličnosti, danas je počelo da se smenjuje u javnom čitanju romana “Rat i mir” Lava Tolstoja na internetu, radiju i televiziji tokom 60 sati.

Oko 1.300 glumaca, političara i sportista, ali i gradjana počelo je u 10.00 po ruskom vremenu (7.00 GMT) čitanje četiri toma remek dela ruske književnosti. Čitanje će uživo moći da se prati na nekoliko ruskih televizija i radio stanica kao i na sajtu voinaimir.com

Javno čitanje dela organizovano je u okviru “Godine knjiženosti” u Rusiji i odvija se u ruskim pozorištima, muzejima, bioskopskim salama i drugim mestima koje je Tolstoj pomenuo u svom romanu.

“Tolstoj drži našu zemlju na okupu”, rekla je praunuka književnika Fekla Tolstoja koja je inicirala javno čitanje “Rata i mira”.

Delo će se čitati u Moskvi, Sankt Peterburgu, Kazanu, Jekaterinburgu, Omsku, Groznom i drugim mestima, javila je agencija Ria novosti i dodala da će čitanje biti organizovano i u Parizu, Beču, Pekingu i Vašingtonu.

U delu, čuvenom po obimnosti, Tolstoj je opisao rusko društvo tokom Napoleonove ere. “Rat i mir” je jedno od dva najvažnija remek dela ruskog književnika i smatra se jednim od najboljih romana u svetskoj književnosti.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike