U trendu

Skulpture Vangeči Mutu na fasadi Meta pet meseci duže

NJUJORK – Najveći američki muzej i treći po veličini u svetu Metropoliten odlučio je da četiri metalne skulpture umetnice Vangeči Mutu, koje trenutno krase fasadu muzeja, budu izložene pet meseci duže nego što je planirano.

Umesto da uskoro budu uklonjene, skulpture koje nose jedinstveno ime „Nove će nas osloboditi“, ostaće u nišama na fasadi do 8. juna 2020. godine.
Muzej je saopštio da je komisija koja odlučuje koje će skulpture iz muzejskih kolekcija privremeno biti izložene na fasadi, odlučila da zbog velikog interesovanja za skupture tamnopute umetnice „prezime“ na njegovoj fasadi.

Vangeči Mutu (Wangeći Muttu) se rodila u Keniji, ali se školovala i sada živi u Njujorku već 20 godina.

Ona se pored slikanja bavi izradom skulptura od metala i izvodi performanse.

„Duboko snažne skulpture Vangeči Mutu spajaju umetnost prošlosti sa perspektivom budućnosti“, izjavio je jedan od članova komisije, koji je podvukao da su njeni radovi, o kojima se vode polemike i publika se okuplja oko njih otkako su izloženi, veoma originalni.

Direktor Metropolitena Maks Holejn je izjavio da je veoma srećan što će te skulpture biti na fasadi i u godini kada će muzej slaviti 150 godina od osnivanja.

Originalno je planirano da skulpture budu uklonjene 12. januara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.