U trendu

Skupština Evropske alijanse konmpozitora u Beogradu

BEOGRAD – Generalna skupština Evropske alijanse kompozitora i tekstopisaca (ECSA – European Composer and Songwriter Alliance), čija je članica Udruženje kompozitora Srbije, biće održana od 17. do 20. septembra u Beogradu.

ECSA okuplja 56 udruženja iz 27 evropskih zemalja, zastupajući interese preko 30.000 kompozitora i tekstopisaca klasične, zabavne, rok i pop muzike, primenjene i audiovizuelne muzike.

Generalnoj skupštini prisustvovaće oko 100 delegata iz 30 evropskih zemalja, odnosno, 56 evropskih udruženja, kao i srpski kompozitori Srđan Hofman, Miloš Zatkalik, Rade Radivojević, Dragoljub Ilić Ilke, Vladimir Graić i drugi.

Skupština ECSA-e u Beogradu prvi je veliki evropski skup kompozitora u istoriji srpske muzike i ovaj događaj je značajan za Beograd i zemlju u celini, ističu iz Udruženja kompozitora Srbije.

Ceremonija svečanog otvaranja biće priređena u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra, gde će nastupiti Jovan Maljković Balkan Salsa Bend, a prisutne će pozdraviti predsednik ECSA-e Alfonso Karabuda, gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić i potpredsednik Udruženja kompozitora Srbije Rade Radivojević.

Drugog dana skupa, u Kolarčevoj zadužbini koncert će održati Simfonijski orkestar RTS-a pod upravom maestra Bojana Suđića u okviru ciklusa „Evropski orkestar savremenih kompozitora (EČO)“.

Za 19. septembar u Kolarčevoj zadužbini najavljena je konferencija s temom „Muzika u Srbiji i inovativne evropske ideje o sinergiji kreativnosti i biznisa“.

U okviru tri panela govoriće predstavnici ECSA, zemalja nekadašnje Jugoslavije i stručnjaci iz Evrope.

Situaciju kada je muzika u Srbiji u pitanju predstaviće savetnica predsednika Vlade za digitalne i kreativne industrije Ana Ilić, redovna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu Milena Dragićević Šešić, kompozitor i profesor emeritus Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu Srđan Hofman, direktor SOKOJ-a Aleksandar Kovačević, direktor Produkcije gramofonskih ploča RTS Vladimir Grajić i direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović.

Na konferenciji će se razmatrati šta se u evropskim zemljama preduzima kako bi muzika bila vidljivija, autori bolje plaćeni i istakla ekonomska isplativost muzike svih vrsta ukoliko se ostvari prava veza sa turističkim ponudama, biznisom.
Glavni cilj Evropske alijanse kompozitora i tekstopisaca jeste zastupanje i promovisanje autorskih prava na nacionalnom i međunarodnom nivou pomoću svih raspoloživih pravnih sredstava.

Ona se zalaže za povoljne komercijalne uslove za kompozitore i tekstopisce i trudi se da unapredi stvaranje muzike u Evropi.

ECSA je pokrenuta 2006. godine u Beču, a kao savez je osnovana 2007. u Madridu, sa ciljem da postane „najznačajnija organizacija muzičkih stvaralaca u Evropi, dajući svakom kompozitoru i tekstopiscu evropski glas“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar