U trendu

Slikarstvo i život učenjaka drevne Kine u Narodnom muzeju

BEOGRAD – U Narodnom muzeju u Beogradu sutra će biti otvorena izložba Nacionalnog muzeja Kine iz Pekinga pod nazivom „Sva lica kulture. Slikarstvo i život učenjaka drevne Kine“.

U nastojanju da predstavi različite aspekte života viševekovne elitne društvene grupacije učenjaka koji su istovremeno bili državni službenici, odabrano je 110 predmeta – od predmeta likovne i primenjene umetnosti, koji svedoče o njihovim umetničkim izrazima i traganjima, do detalja koji su bili deo svakodnevice, oslikavajući estetska polazišta i moralna uverenja.

„Imamo razne celine, kao što je „Dobar učenjak postaje činovnik“, predstave na različitim materijalima i predmetima poput bronzanog ogledala ‘Petorica sinova prolaze ispit’ koji su bili simbol uspešno položenih carskih ispita koje je svaki učenjak morao da položi da bi ostvario svoj životni cilj, a to je da postane činovnik vladajuće dinastije“, objasnila je u razgovoru za Tanjug koordinatorka projekta, viša kustoskinja Narodnog muzeja u Beogradu Evgenija Blanuša.

U jednom delu Velike galerije srpskog nacionalnog muzeja predstavljena je učenjačka soba (biblioteka ili učionica), koja se naziva „Ven fang“ i u kojoj su slikarski i kaligrafski pribori – četkice za pisanje, luksuzno mastilo, petobojni set, porcelanski predmeti za odlaganje mastila i četkica.

Tu su i porcelanske slike u drvenim ramovima, predmeti od žada za miomirise, kutijice za mastilo.

Sledeću celinu predstavlja „Duhovno uzdizanje karaktera ispijanjem čaja“, kult koji su, podseća Blanuša, Kinezi imali ne samo prema ispijanju nego i prema pripremi čaja, što pokazuje izgravirana pločica na kojoj jedna činovnica pije čaj.

Posetioci će moći da vide posude koje su se proizvodile u „ćing de“ pećima.

„Jedno vreme su se proizvodile crne posude, jer su oni imali običaj da gledaju tragove čaja u posudama i kako bi se oni bolje videli, koristili su crnu keramiku ili obojeni porcelan“, pojasnila je Blanuša i napomenula da je za život učenjaka najdublje značenje imao ritual spremanja i ispijanja čaja.

Deo postavke čini nameštaj koji se nalazio u učenjačkim sobama – sto od sandalovine, stolica pod nazivom „Službenikov šešir“, a koja se različito zvala u različitim delovima Kine pa su je na severu zvali „Stolica za činovnike sa juga“, a na jugu „Zen stolica“ ili „Stolica za učenjake“.

Beograđani će imati priliku da se upoznaju i sa drevnim društvenim igrama poput „lijuboa“ (kockarska igra), „veićija“ (strateška igra slična šahu) i ubacivanja strela u vrč, igre koju su učenjaci naročito voleli i poštovali.

„Ubacivanje strela u vrč posebno je bilo zabavno tokom ispijanja vina. Na određenoj udaljenosti se postavljao vrč pa zavisno od toga na koji način i u kom položaju je strela ubačena u vrč, pila se određena količina vina. Predmet koji je imao 14 stranica bacao se da bi se odredilo ko prvi počinje da igra ili ko prvi treba da počne da ispija vino“, ispričala je Blanuša.

U drevnoj Kini citra, „veići“, kaligrafija i slikarstvo su bile četiri glavne veštine i umetnosti za kojim su učeni ljudi posezali radi zabave, ali i usavršavnja, i kao takvi su predstavljali suštinu kineske kulture i simbol njene otmenosti.

Izložen je i veliki broj svitaka, od svile i papira, sa predstavama sastanaka učenjaka, što je bila jedna od omiljenih razonoda učenjaka kada im je bilo dosta činovničkog posla i kada su želeli da se povuku u osamu.

„Počeli su više da cene ruralne predele od prenatrpanih gradskih naseobina i okupljali su se pa tako imamo „Okupljanje učenjaka u Paviljonu orhideja“ gde se pisala poezija i gde su se kupali u reci. Vrlo je zanimljiv svitak „Sedam mudraca iz šume bambusa“ i taj izraz potiče iz legende o sedam prijatelja koji su se povukli u osamu, pisali poeziju, svirali citru, čitali knjige i raspravljali o knjigama“, ispričala je Blanuša.

Predmeti potiču iz različitih perioda, a najstariji su iz dinastije Šang, iz 1600. godine pre nove ere, a reč je o ritualnoj tronožnoj posudi za vodu i vino i peharu.

Postavka obuhvata i predmete iz dinastija Ćin i Han, od trećeg veka pre nove ere do trećeg veka nove ere, potom iz dinastije Song koja je vladala od 960. do 1279.

Najveći broj predmeta potiče iz dinastije Ming (1368-1644), a tu su predmeti i poslednje kineske dinastije Ćing (1644-1911), kao i reprodukcija portreta Konfucija na papiru iz 20. veka.

Učenjaci su kao elitni društveni sloj u drevnoj Kini bili oslonac političkog, moralnog i građanskog života tradicionalnog kineskog društva,a posetioci izložbe će moći da se upoznaju sa znanjima i veštinama kojima su kineski literati morali da ovladaju radi sticanja lične celovitosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.