U trendu

Slike i crteži Uroša Predića u Ćupriji

ĆUPRIJA – U Muzeju „Horeum Margi Ravno“ u Ćupriji, sinoć je, u okviru projekta „Dela velikana 20.veka“, otvorena izložba slika i crteža Uroša Predića (1857-1953) jednog od troje najvećih srpskih realista.

Izložbu je, u okviru svečanosti povodom Dana opštine Ćuprija, otvorio direktor Muzeja Novak Novaković, a o delima i biografiji Predića, govorio je kustos, Muzeja u Pančevu istoričar umetnosti Dimitrije Jovanov.

Izložba je izazvala veliko interesovanje građana Ćuprije i Pomoravskog okruga, a izloženo je 18 orginalnih dela, uglavnom portreta uglednih ličnosti tog vremena.

Među njima je i portret Aleksandra I Karađorđevića, ulje na platnu, koga je Predić naslikao 1923. godine, ali i portreti dr Svetislava Kaspinović iz 1923. godine, Gospođe Milutinović naslikan 1892, ulje na platnu „Isceljenje slepih“ iz 1945. godine, crtež „Čovek koji leži“ iz 1901. „Beli konj“, ulje na platnu kaširano na lesonitu iz 1909. 
godine…

Izložba je upriličena u saradnji sa Narodnog muzeja u Pančevu.

Izložba će biti otvorena do 25.oktobra.

Novaković je izjavio Tanjugu da je Muzej „Horeum margi Ravno“, u okviru projekta „Dela velikana 20. veka“, do sada imao izložbe slika: Miće Popovića, Milene Pavlović – Barili i Nadežde Petrović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.