U trendu

„Službeni glasnik“ objavio dve knjige putopisne proze

BEOGRAD – U Klubu – knjižari – galeriji „Glasnik“ danas su predstavljene knjige „Okrutni put. Dve žene i ford na putu za Avganistan“ Ele Majar i „Svi putevi su otvoreni. Putovanje u Avganistan 1939-1940“ Anemari Švarcenbah, koje zaokružuju jedinstvenu priču o avanturi i, kako ističe Petar V. Arbutina, izvršni direktor Glasnikovog Sektora za izdavanje knjiga, otvaraju novi diskurs u percepciji putopisne proze.

Arbutina je istakao da putopisna proza menja pejzaž, jer se neminovno u sliku pejzaža ugrađuje duboko lično sagledavanje i doživljaj puta i dodao da Ela i Anemari, koje su na put iz Evrope ka Kabulu krenule 1939. godine, nailaze na jasne indikatore promene mape sveta.

„One kreću u nezivesnost, sigurne da se neće vratiti u isti svet koje su napustile. A kada su ih pitali zašto kreću na put u praskozorje Drugog svetskog rata koji će promeniti svet, odgovorile su da idu da pronađu ljude koji još žive u miru“, rekao je Arbutina.

Švajcarkinja Ela Majar, „jedan od najvećih putnika pod kapom nebeskom“, 1939. se otisnula na epsko putovanje od Ženeve do Kabula u novom fordu.

Saputnica joj je Anemari Švarcenbah, njena sunarodnica, novinarka, fotografkinja i književnica, a put ih vodi kroz Italiju, Jugoslaviju, Bugarsku, Tursku, Iran i Avganistan.

Majer o tom putu piše u knjizi „Okrutni put“, dok se u knjizi „Svi putevi su otvoreni“ nalaze beleške, tekstovi i novinski članci koje je Anemari pisala tokom putovanja na kome je vodila izgubljenu bitku sa svojom zavisnošću.

Filmski kritičar i urednik izdavačkog sektora Filmskog centra Srbije Miroljub Stojanović, koji je posetio 24 azijske zemlje, naglasio je da su dve, danas predstavljene knjige, pravi izdavački dragulji.

„Ove dve knjige su potpuno komplimentarne i ja sam mišljenja da je veći književni dragulj, veći izazov, veći stilistički pomak, veća čitalačka hedonistička nit knjiga Anemari Švarcenbah koja je zaista facinantna opservacija ovog sveta, a istovremeno je diskretno ili manje diskretno viđenje sebe unutar tog sveta“, ocenio je Stojanović.

On dodaje da će čitalac, koji je gladan znanja, možda više toga pronaći u knjizi Ele Majar, koja daje i dragocen zapis kako je izgledao Beograd 1939. godine.

Stojanović je istakao da ove knjige nisu samo knjige o putu, nego se bave i „aspektima ženskog prijateljstva, govore o samospoznaji na najfilozofskiji mogući način i anticipiraju afirmaciju sveta koji nestaje“.

„Okrutni put. Dve žene i ford na putu za Avganistan“ i „Svi putevi su otvoreni. Putovanje u Avganistan 1939-1940“ deo su „Glasnikove“ edicije „Saputnici“, koju uređuje Maja Živković, a gde je do sada objavljena i knjiga „Slučaj Arnolfini. Tajne Van Ajkove slike“ Žan-Filipa Postela.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar