U trendu

Snupi ponovo sa nama

Dnevni list „Danas“ od 12. decembra svakodnevno objavljuje na svojim stranama „kaiševe“ američkog stripa Peanuts, na našim prostorima poznatijeg kao Snupi. Poslednji put smo ovaj strip imali prilike da vidimo u osamdesetim godinama, ali junaci jednog od najpopularnijih svetskih stripova su ponovo sa nama. Sama činjenica da će jedne dnevne novine svakodnevno objavljivati strip podseća na neke bolje dane i neko opuštenije vreme. Ruku na srce, i jesmo opušteniji bez obzira na prazne džepove.

Za prevod stripa se pobrinuo Flavio Rigonat, strip-publici najpoznatiji po izdavanju kultnog „Mačka Frica“, „Braće Frik“ i „Kuranjonje“, američkih underground-klasika. Ovaj put se posvetio stripu koji je do sada imao preko 355 miliona čitalaca u preko 2.600 novina koje izlaze u 75 zemalja sveta. Tokom ove godine „Peanuts“ su proslavili 50-godišnjicu postojanja, ali i ispratili svog oca, Charles-a Shulz-a, na „onaj svet“. I posle njega, strip ovenčan slavom nastavlja da živi ne samo u originalnom „pakovanju“, već i u obliku dosadašnjih 40 TV-specijala, 4 igrana filma, 1.400 knjiga koje su prodate u preko 300 miliona kopija. Ne treba zaboraviti ni na jedan od najgledanijih američkih mjuzikla „You’re Good Man, Charlie Brown“. Godine 1999. junaci ovog stripa su se vratili na brodvejsku i West End pozorišnu scenu u ostvarenju „Snoopy, The Musical“, koji je dobio dve „Tony“ i tri „Drama Desk“ nagrade.

Autor ovog „dečijeg stripa za odrasle ili promotera sveta odraslih za decu“, je i sam višestruko nagrađivan najvišim strip-priznanjima, između ostalih i nagradom „Ruben“, koja je ekvivalent Oskaru u svetu stripa. Za 50 godina rada na „Peanuts“-ima, iscrtao je preko 18.000 tabli i kaiševa ovog zabavnog stripa koji pokreće ozbiljna pitanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.