U trendu

Sokolović: Glumac je sredstvo kojim se prikazuju emocije lika

Glumac Zijah Sokolović održao je promociju svoje knjige “Glumac…je glumac…je glumac” u okviru pratećeg programa leskovačkog festivala filmske režije. Govoreći o nastanku knjige, Sokolović kaže kako je ideju da je napiše dobio nakon što je istoimena predstava doživela uspeh.

Prema njegovim rečim, premijerno je prikazana pre 38 godina u okviru filmskog festivala u Sarajevu, nakon čega je prevedena na češki, poljski, italijanski i jos nekoliko evropskih jezika.

U knjizi je sadržan integralni tekst predstave, po kojem je, kako kaže Sokolović, igralo 15 glumaca širom sveta.

Osim Sarajeva, predstava je, podsetio je, odigrana svetskim metropolama, poput Beča, Pariza, Njujorka i Londona.

Kako kaže, lepo je biti prepoznat na ulici i lepo je kad vam oproste saobraćajnu kaznu jer ste glumac, ali to nije suština glumca, glumac je, kaže Sokolović, sredstvo kojim se prikazuju emocije lika koji igra.

Ono što ga je vuklo da napravi predstavu je pitanje šta je to čime se bavi i šta je pozorište, objasnio je on.

Govoreći o svom životu u Austriji, rekao je da je tamo otišao još pre rata jer za njega više nije bilo posla u Bosni, a da je tamo već imao poznanstva i predstavu koja se uspešno igrala.

Osim promocije knjige “Glumac…je glumac…je glumac”, u okviru pratećeg programa festivala, otvorena je izložba „Vidimo se na posteru“, koju su Leskovčani imali priliku da posete u Leskovačkom kulturnom centru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar