U trendu

Solista iz Hora bečkih dečaka sa Filharmonijom

BEOGRAD – Beogradska filharmonija održaće koncert u petak, 8. februara, u Kolarcevoj zadužbini pod dirigentskom palicom Hauarda Grifitsa, a gost će biti Dorijan, član čuvenog Hora bečkih dečaka.

Filharmoniji će se pridružiti Hor „Obilić“ AKUD „Branko Krsmanović“, a Dorijan će nastupiti u Bernštajnovoj kompoziciji „Čičester psalmi“.

Ciklus koncerata „Uzvišenije“ predstavlja religiozne teme, pa će na trećem u nizu Filharmonija izvesti Bahovu „Svitu br. 3“ i duhovnu kompoziciju Leonarda Bernštajna, koji je široj javnosti prepoznatljiv po delima bliskim popularnom žanru.

Bernštajn je stvorio i delo religioznog karaktera koje slavi život i prikazuje duhovnost na autentičan način.

U „Čičester psalmima“ vodeću ulogu imaće Dorijan, član čuvenog Hora bečkih dečaka sa tradicijom preko pet vekova.

Danas Hor ima 100 članova od devet do 14 godina, podeljenih u nekoliko grupa koje idu na turneje, a godišnje ih sluša skoro pola miliona ljudi širom sveta.

Zajedno sa Dorijanom i Horom „Obilić“ Beogradska filharmonija će dočarati Bernštajnovu jedinstvenu mešavinu jevrejskog biblijskog stiha, hrišćanske horske tradicije i džeza.

Koncert će završiti Simfonijom u de-molu Sezara Franka, remek-delo izrazito religioznog kompozitora.

Njegov osećaj za duhovno, ima mnogo sličnosti sa Bahovim, čime se ovaj koncert tematski zaokružuje, navode iz Filharmonije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.