U trendu

Spremni za BITEF

Javnosti je predstavljen gotovo kompletan program ovogodišnjeg BITEF-a, a prodaja ulaznica za najprestižniju domaću pozorišnu manifestaciju već je započela. Na blagajni Sava centra mogu se kupiti karte za spektakl "Manje-više beskonačno", u izvođenju francuske Kompanije 111, a činjenica da je selekcija objavljena ranije nego obično i da su karte već u prodaji, nagoveštava da bi 42. festival trebalo da bude ozbiljan u svakom svom segmentu. To, uostalom, sugeriše i sam naslov ovogodišnjeg BITEF-a "Tragikomedija – tragedija našeg vremena", a izbor predstava fokusira se na fenomen manipulacije pojmom tragičnog u savremenom svetu.
Od 15. do 30. septembra publika će videti predstave koje su prava metafora savremenog čovečanstva, ali i velika tragikomična tema savremenog teatra. To su pre svega ostvarenja nekih od najpriznatijih reditelja internacionalne pozorišne scene danas – Kristofa Martalera, koji u Beograd stiže sa predstavom "Manjak prostora", Hajnera Gebelsa koji dovodi "Štifterove stvari", Dimitera Gočeva, čiji su "Persijanci" u Nemačkoj proglašeni za najbolju predstavu u prošloj sezoni… Na BITEF dolaze i Suzan Osten sa "Bejbi dramom" i Meg Stjuart, američka koreografkinja i plesačica koja živi i radi u Evropi. Predstava "Možda zauvek", koju potpisuje zajedno sa poznatim koreografom Filipom Gemaherom, otkriće publici šta se nalazi ispod nežne površine životne melanholije.
Zanimljivo je da će BITEF prvi put ove godine imati i specijalni program, koji kao temu uzima paradigmu "Istina u pozorištu". Reč je o dva primera ispitivanja stvarnih događaja pozorišnim sredstvima – južnoafričkoj produkciji "Istina u prevodu" (priča o trenutku u vremenu kada su se istina, sećanje, identitet i emotivni haos herojski sudarali dok se zemlja, drugačija od svih ostalih, trudila da izbegne krvoproliće) i koprodukcija CZKD-a i Het Vejma iz Amsterdama "Da li ćeš ikada ponovo biti srećan".

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar