U trendu

Srbija na Moskovskom sajmu knjiga

Na Moskovskom međunarodnom sajmu knjiga, koji će biti održan od 2. do 6. septembra, Srbiju će predstavljati 14 autora, saopštilo je danas Ministarstvo kulture i informisanja.

Među autorima iz Srbije, na moskovskom sajmu učestvovaće Vladislav Bajac, Gordana Ćirjanić, Laslo Blašković, Vasa Pavković, Gojko Božović i drugi poznati pisci, istoričari i prevodioci.

„Ove godine Ministarstvo kulture i informisanja po prvi put je raspisalo otvoreni poziv za organizaciju i realizaciju programskih aktivnosti na međunarodnim sajmovima knjiga, što je samim piscima i prevodiocima dalo mogućnost da direktno učestvuju u oblikovanju međunarodnog predstavljanja naše literature“, rekao je ministar Ivan Tasovac.

Putem otvorenog poziva Ministarstva, sredstva za organizaciju i realizaciju programskih aktivnosti na međunarodnim sajmovima knjiga dodeljena su Srpskom PEN centru i Srpskom književnom društvu.

Ministarstvo je u 2015. godini izdvojilo 21 milion dinara za realizaciju nastupa Srbije na najvažnijim svetskim sajmovima knjiga u Lajpcigu, Pekingu, Moskvi i Frankfurtu.

Predsednica Srpskog PEN centra Vida Ognjenović, navodi se u saopštenju, rekla je da je veoma dobro što je Ministarstvo pokazalo ozbiljno razumevanje za učešće pisaca iz Srbije na velikim evropskim sajmovima knjiga, jer su sajamski forumi i programi značajna mesta za oglašavanje i promociju literature.

Prema njenim rečima, naša književnost biće predstavljena učešćem pisaca koji imaju prevedene i objavljene knjige na ruskom jeziku, a cilj je iniciranje frekventnije razmene knjiga srpske i ruske savremene književnosti, jer je daleko manji broj prevedenih naslova sa srpskog na ruski nego obrnuto.

Srbija, uz Iran i Jermeniju, ima status specijalnog gosta sajma, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.