U trendu

„Srbijo, Bog ti pomog’o“ Bojana Ljubenovića

BEOGRAD – Srbija je dobila novi literarni hit pošto je u kafe knjižare Delfi ušetao šumadijski „seljak“ Todor Trajković, glavni lik romana satiričara Bojana LJubenovića u njegovom novom romanu „Srbijo, Bog ti pomog’o“.
U izvanrednoj interpretaciji glumca Janka Radišića LJubenovićev Trajković iz sela Miloševa razgalio je brojnu publiku monologom „pozajmljenim “ iz romana koji je pisan u formi dnevnika.

LJubenoviću je ovo cetvrta knjiga koju mu je objavila „Laguna“ i dok su dve bila šale na račun dva srpska najvažznija fudbalska kluba Crvene zvezde i Partizana, treća, „Pisma iz Srbije“, bila je epistolarni roman u kome stranac sagledava Srbiju i njegove žitelje iz specifičnog, šaljivog ugla.

O ovoj knjizi večeras su pored autrora govorile njegove kolege po novinarskom peru Vanja Bulić, danas već afirmisan i kao pisac romana, i VladimirnArsić, dok je voditelj bila Tanja Vučković, predstavnica za medije izdavača.

„Trajković, šumadijski seljak, jednog dana odlučuje da vodi dnevnik jer je doskora mislio ‘umereno i povremeno’, a odskora misli neprestano. A kad srpski seljak počne da misli, to na dobro ne može da iziđe. Dnevnik postaje njegov sagovornik, prijatelj kome se ispoveda. Slikovito, duhovito, sa smehom i podsmehom sagledava svet i opisuje ljude i događaje u svom selu. Čitalac se njemu i članovima njegove porodice i komšijama i njihovim dogodovštinama slatko smeje, lista dnevnik i naglas čita. Čak i kad shvati da se smeje sebi samom. I zemlji u kojoj živi“, konstatovala je Vučkovićeva.

Prerma rečima autora, „ovo je bila veoma riskantna knjiga i bojao se da će to biti nedzapamćeni promašaj jer je sumnjao da čitaoce interesuje kao štivo naše selo i njegovi žitelji, jer što reče Trajković, iz sela svi odlaze, ili na groblje ili u grad, a oni koji odu na groblje, neki se i vrate jer su samo obišli svoje mrtve, a iz gradova se niko ne vraća“.

Kada mu je prijatelj Vlada Arsić kazao da je zavoleo Trajkovića i sve njegove rođake i komšije, pisac je stekao više samopouzdanja da ne pise „u vetar“, a izdavac Papić ga je ohrabrio da njega ne zanimaju odakle su likovi, već samo da roman bude dobar, što je, izgleda po svemu, LJubenoviću i uspelo.

LJubenović je iskusni satiričar jer već godinama je autor kultne rubrike TRN ( Tako reći nezvanično) i urednik strana humora u listu “ Večernje novosti“ i do sada je napisao više knjiga aforizama, satiričnih prica i knjiga za decu.

Za svoje knjige „Triput sečem a opet kratko“, “ Trn u oku“ i “ Smejalice“ dobio je najznacajnije nagrade iz oblasti satire, a dela su mu prevođena na više svetskih jezika.

Član je Beogradskog aforističkog kruga i UKS, bivši je fudbaler, koji je, prema sopstvenim rečima, „od aktivnog igranja odustao taman na vreme da fudbal ne izgubi ništa a književnost dobije nešto“. „Veliki je zaljubljenik u fudbal pasivno navija a aktivno se nervira“, kaže.

Za prethodnu knjigu “ Pisma iz Srbije“ dobio je nagrade za najbolji satirični roman „Radoje Domanović“ i “ Tipar“.

Vanja Bulić je pohvalio LJubenovića što je odabrao da prepusti ljudima sa margine, a to su i seljaci, da govore šta ih tišti jer su oni njabolji sagovornici, dok je Vlada Arsić podsetio da je LJubenović imao smelosti da piše knjige za decu koja su najoštriji kritičari .

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.