U trendu

Srpske ikone na izložbi u Peruđi

Izložba Galerije Matice Srpske iz Novog Sada „Srpske ikone između tradicije i modernosti. Paralele“ gostovaće u  Nacionalnoj galeriji Umbrije u Peruđi u Italiji od 23. jula do 25. oktobra, a postavka sadrži izbor 34 najreprezentativnijih dela iz prve polovine 18. veka, kao i dva ikonopisa iz 16. i 17. veka.

Ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco rekao je na konferenciji za novinare da će Galerija Matice Srpske imati mogućnost da u Peruđi predstavi srpsku umetnost i deo svoje kolekcije ne samo Italijanima, već i svim drugim posetiocima te zemlje i velike svetske izložbe Ekspo koja je ove godine organizovana u Milanu.

„Izložba će biti jedna vrsta ikone srpske kulture. Italiji će biti čast da to podrži“, rekao je Manco i dodao da će postavka gostovati u Italiji istovremeno kada će u toj zemlji biti organizovan niz kulturnih događaja koji će privući milione posetilaca.

Manco je rekao da je Italija prva po broju lokaliteta na listi svetske baštine UNESKO na koju je upisano 50 lokacija i za Italiju su umetnička baština, nasleđe i kultura veoma važni za razvoj.

„Ubeđeni smo da to isto važi i za Srbiju i da Srbija takođe može da raste i da se razvija zahvaljujući svojoj kulturi i kulturnoj i umetničkoj baštini“, rekao je Manco i naveo da je Italija privredni, ekonomski, politički, ali i kulturni partner Srbije.

On je rekao da je Italija podržala više umetničkih događaja u Srbiji, poput izložbe umetničkih dela Tijepola prošle godine u Narodnom muzeju u Beogradu, kao i na formiranju Instituta za restauraciju u Srbiji.

„Na taj način Srbiji dajemo mogućnost da zaštitom umetničkog bogatstva može dosta da postigne i na ekonomskom planu“, rekao je Manco.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac rekao je da je dragoceno što je na agendi Ujedinjenih nacija od 2015. kutura prepoznata kao važan faktor razvoja i ocenio da je gostovanje izložbe srpskih ikona u Peruđi značajno i zbog umrežavanja institucija kulture, kao i za formiranje nove publike.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar