U trendu

Srpski strip-autori gosti 13. Hercegnovskog strip festivala

HERCEG NOVI – Dvojica umetnika sa prostora bivše Jugoslavije – Leonid Pilipović alias Punkerstein iz Srbije i Stjepan Štef Bartolić iz Hrvatske zaokružuju listu specijalnih gostiju 13. Hercegnovskog strip festivala (HSF) koji će biti održan od 6. do 11. septembra na više lokacija u Herceg Novom, u Crnoj Gori.

Pored njih, specijalni gosti biće i Argentinac Enrike Brečia, britanski trio – Rufus Dajglo, Bu Kuk i Sajmon Dejvis, Italijani Vanesa Belardo, Paskele del Većio, Andrea di Vito i Mario Alberti, te Španci Raul Alen i Havier Fernandes.

Oni će predvoditi impresivnu listi od više od 50 stvaralaca koji će boraviti u Herceg Novom u septembru, a među kojima i redovni gosti iz Srbije – Aleksa Gajić, Mirko Čolak, Stevan Subić, Dragana Kuprešanin, Vladimir Vesović, kao i inostrani strip-crtači Viliam Simpson, Valter Venturi, Valter Trono, Antonio Luči, Tihomir Tikulin i Iztok Sitar.

Gosti festivala, kao i prethodne godine biće predstavnici i Nova Festivala iz Pančeva.

Ovogodišnje izdanje HSF-a biće u znaku obeležavanja značajnih jubileja poput 90 godina od izlaska Tin Tina, 80 godina Betmena, 60 godina Asteriksa, 50 godina Alana Forda i 50 godina najpoznatijeg balkanskog stripa „Dikan“.

U tom kontekstu predavanja će držati autor „Dikana“ Lazar Sredanović, crnogorski teoretičar stripa Luka Rakojević, te poznati strip znalci Moreno Buratini, Iztok Sitar, Vladimir Vesović, Milko Peko, Zoran Stefanović, Filip Andronik i mnogi drugi.

Predavanja koja će se održavati u hercegnovskim školama i na ustaljenim HSF lokacijama, pored izložbi, crtanja za fanove, umetničkih radionica, koncerata i poznatih HSF žurki, deo su celodnevnog programa kojim je ispunjeno svih šest dana hercegnovske svetkovine posvećene devetoj umetnosti i svi događaji su potpuno besplatni za posetioce.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.