U trendu

„Srpski vitezovi u doba Nemanjića“, Nebojše Đuranovića

BEOGRAD- U Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda gde je predstavljena knjiga Nebojše Đuranovića „Srpski vitezovi u doba Nemanjića“,u izdanju Evro booka, danas se nije moglo naći slobodno.

Osnivač i vlasnik ove ugledne izdavačke kuće koja postoji već tri decenije Novica Jevtić izjavio je Tanjugu da za ovo raskošno izdanje vlada veliko interesovanje jer do sada nije bilo sličnih knjiga, a na ilustracijama koje su rađene tehnikom ulja na platnu, prizori iz istorije srednjevekovne Srbije su verodostojni, a posebno su uverljive slike bitaka.

Monografsku publikaciju u celosti potpisuje slikar Nebojša Đuranović koji je diplomirao na Fakultetu primenjene umetnosti .

O knjizi su pored autora govorili njegov profesor na fakultetu koji mu je predavao ilustraciju knjiga prof. dr Rastko Đurić i likovni umetnik Vlada Vesović

Đurić je ispričao da je ĐUranović bio izuzetno talentovani učenik koji je još tokom studija pokazao da je sklon figuraciji i to u maniru realista kao što su bili naši umetniici obrazovani u Beču i Minhenu , pre svega Paja Jovanović, a da su ga inspoiirsali u francuski romantičari.

Prema Đurićevom mišljenju ilustracije u knjizi „Srpski vizetovi u doba Nemanjića“ su veoma dobro izvedene, bilo da su ilustracije nekih važnih događaja, portreti srpskih vladara i velmoža ili vema detaljno naslikano oružja, te da bi autor mogao da priredi samostalnu izložbu .

Vesović smatra da bi Đuranović trebalo da nastavi da se bavi našim srednjim vekom jer ne samo da je knjiga edukativna već izuzetno lepa tako da nije samo za školski uzrast već za sve generacije.

„Slike zrače, primetio je Vesović i dodao da Đuranović vešto koristi kolorit da bi dočarao dramtičnost borbi, a likovi vladara i vitezova deluju uverljivo, te da je kolorit inspirisan naboljim freskama na srpskim hramovima.

Umetnik je otkrio da je godinama radio na ovom ciklusu slika i da je više od šest meseci utrošio za pisanje teksta koji je zasnovan na autentičnim izvorima.

Žiri ULUPUDS-a je, jednoglasno i bez dileme, Đuranovića nagradio na ovogodišnjem Beogradskom sajmu knjiga za najlepšu knjigu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar