U trendu

Srpsko-nemački kulturni projekat „Betoven-Maraton 2020“

BEOGRAD – U rezidenciji nemačkog ambasadora u Beogradu, večeras je promovisan projekat „Betoven-Maraton 2020“, a nemački dirigent Gabrijel Felc istakao je da je reč o aktivnostima u oblasti kulture koji će dodatno ojačati povezanost Srbije i Nemačke i da oni, kao umetnici, imaju obavezu da grade mostove.

Projekat „Betoven-Maraton 2020″ će realizovati Beogradska filharmonija, zajedno sa Filharmonijom Dortmunda i HOROM SLOVAČKE FILHARMONIJE, u godini obeležavanja jubileja – 250 godina od rođenja čuvenog nemačkog i evropskog kompozitora i pijaniste Ludviga Van Betovena.

Dirigent Felc je u razgovoru za Tanjug kazao da će u okviru projekta „Betoven-Maraton 2020“ sve tri filharmonije svirati sve Betovenove simfonije, jedan dan u Beogradu i jedan dan u Dortmundu i da će to biti spektakularan događaj.

„Kultura je veoma važna u povezivanju ljudi. Za mene ne postoji ljudsko biće bez kulture. Jer je ljudsko biće nešto što treba uvek da se educira, uvek da se školuje. Ako nije tako, mi gubimo deo naše duše, mi gubimo deo našeg ljudskog bića. Ako pogledamo nazad u istoriju, kultura je nešto što znači za nas“, istakao je Felc, objašnjavajući o značaju projekta za srpsko i nemačko društvo.

Direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac projekat „Betoven-Maraton 2020″ opisao je kao jedan od najvećih događaja klasične muzike u svetu, jer, kako je kazao, čitav svet će na ovaj ili na onaj način obeležiti godišnjicu rođenja Betovena u sledećoj godini „Beogradska filharmonija će se naći u globalnoj konkurenciji najboljih svetskih orkestara koji obeležavaju ovaj jubilej. To je za nas velika šansa i prilika da izađemo u sam vrh evropske i svetske muzičke scene upravo ovim spektakulranim projektom ‘Betoven-Maraton 2020’ koji će biti održan 21. juna sledeće godine u Beogradu, a 27. juna u Dortmundu“, kazao je Tasovac Tanjugu.

On je naveo da će u okviru projekta na sceni biti 250 muzičara Beogradske filharmonije, Dortmundske filharmonije i HORA SLOVAČKOG ORKESTRA, koji će izvesti sve Betovenove simfonije u jednom danu i da sama ta činjenia govori dovoljno o tome kakvo mesto zauzima Beogradska filharmonija na svetskoj muzičkoj sceni.

„Ovaj naš zajednički projekat vezano za Betovena je upravo prilika da mi promovišemo kulturu naše zemlje, ali takođe i ekonomiju, jer, ova ideja će objediniti oko sebe sve ono što su najbolji i intelektualni i ekonomski potencijali i Srbije i Nemačke“, zaključio je Tasovac.

Na promociji „Betoven-Maraton 2020″ obratio se nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib, koji je projekat opisao kao izuzetan, a istovremeno se zahvalio inicijatorima ovog projekta – Beogradskoj filharminiji i direginetu Felcu.

Direktor predstavništva fondacije Konrad Adenauer u Srbiji Norbert Bekman-Dirkes pozdravio je prisutne u ime direktora Fondacije dr Norberta Lamera i naglasio da će projektom „Betoven-Maraton 2020“ Srbija i Nemačka na prikladan način proslaviti 250. godišnjicu rođenja jednog od najvećih evropskih kompozitora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.