U trendu

Štefanu Kegiju uručene nagrade 53. Bitefa

BEOGRAD – Članu svetski proslavljenog kolektiva „Rimini protokol“ Štefanu Kegiju danas su u Rezidenciji ambasadora Švajcarske uručene nagrade 52. Bitefa za ostvarenje „Zaostavština, komadi bez ljudi“.

Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica uručio je Štefanu Kegiju Gran pri „Mira Trailović“ za najbolju predstavu u celini, dok mu je Borka Golubović Trebješanin, novinarka „Politike“, uručila 41. Politikinu nagradu za najbolju režiju i delo „Metafizičko popodne“ slikara Predraga Miloševića.

Nagrađena multimedijalna instalacija „Zaostavština, komadi bez ljudi“, ostvarena bez fizičkog prisustva izvođača na sceni, u produkciji jednog od vodećih švajcarskih pozorišta „Vidija“ iz Lozane, izvedena je tokom 52. Bitefa održanog od 13. do 22. septembra 2018. godine pod sloganom „Svet bez ljudi“.

„Za ‘Zaostavštinu’ možete reći da je instalacija, ali za mene je ovo jedna izvedba jer izvođači samo trenutno nisu tu, ali suštinski jesu izvođači i imrpresionaran sam što smo dobili čak dve nagrade. Rimini protokol je dobio naziv jer označava način na koji se radi u pozorištu pošto je pozorište kolektivni rad i ja ovde, primajući nagrade, predstavljam jednu grupu ljudi“, izjavio je Kegi.

Međunarodni žiri 52. Bitefa radio je u sastavu Judit Čaki, pozorišna kritičarka i profesorka iz Mađarske, Radmila Vojvodić, pozorišni reditelj, dramski pisac i profesor režije na FDU Univerziteta Crne Gore, Aleksandra Janković, stalni član pozorišta Atelje 212, Bojana Mladenović, koreografkinja i umetnička direktorka SNDO u Amsterdamu i Brajs Lis, vanredni profesor na odseku Drama i pozorište na Rojal Holoveju, Univerziteta u Londonu.

Žiri je u obrazloženju naveo da ova kompanija ima svoje prepoznatljivo mesto u evropskom pozorišnom pejzažu, ali da ih je posebno dotakla jasnost, suptilnost i dubina ove predstave.

Članovi „Politikinog“ žirija Gordana Popović, urednik Kulturne rubrike Politike, Borka Golubović Trebješanin, novinarka Kulturne rubrike Politike, Ana Tasić, teatrološkinja, kritičarka Politike, Egon Savin, pozorišni reditelj i Milan Nešković, pozorišni reditelj koji su ocenili su da „Zastavština“ predstavlja događaj izuzetne umetničke snage koji stvara simbiozu gledaoca i viđenog.

Ambasador Švajcarske u Beogradu Filip Ge je rekao da mu je veliko zadovoljstvo što je otvorio rezidenciju za Bitef i nagradu koja se dodeljuje Štefanu Kegiju.

„Razlog zašto podržavamo Bitef nije samo zato što je Bitef institucija sa međunarodnom reputacijom već zbog hrabrog programa koji tretira važna pitanja“, istakao je Ge.

Medenica je, uručujući nagradu Kegiju, najavio da on nije u Beogradu samo da bi primio nagrade već i da bi odabrao prostore za svoju predstavu „Remote Belgrade“ koja će biti deo 53. Bitefa.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike