U trendu

„Stih i pamćenje“ o poeziji i poetici Milosava Tešića

BEOGRAD – U knjižari – galeriji Glasnik danas je predstavaljena knjiga „Stih i pamćenje“ u podnaslovu: O poeziji i poetici Milosava Tešića, autora prof. dr Aleksandra Jovanovića.

Na predstavljanju knjige, objavljene u kolekciji „Ključ od kuće“ urednika Miodraga Raičevića, osim autora, govorio je izvršni direktor Glasnikovog Sektora za izdavanje knjiga Petar V. Arbutina i akademik Tešić, koji je počastio publiku čitanjem dveju svojih novih pesama.

Jovanović je pored uvoda svoju studiju o Tešićevoj poeziji i poetici podelio u tri dela i u prvom su poglavlja Predačko i lično, Slepi Filip u neonu, Neće propojatiili čežnja za epifanijom, Stvaranje pesme kao stvaranjed sveta i Obred, evokacija i srpske heroine.

Drugi deo čine poglavlja: Utisci i slike sa granice nestajanja,Kao da nešto dragoceno držim na okupu, dok je treći deo naslovljen: Lična i poetička biografija M. Tešića.

Knjiga je dopunjena literaturom i indeksima imena i navođenja naslova Tešićevih dela.

Arbutina je izrazio zadovoljsrtvo što je „Glasnik“ objavio ovako sveukupnu studiju o Milosavu Tešiću jednom od najznačajnijih savremenih pesnika i to takvu kakvu je uvek želeo da vidi da neki znalac poput prof. Jovanovića tu učini jer već tri decenije prati stvaralaštvo Tešića.

„U knjizi su,kako je primetio Arbutina, „ogledi o opštim načelima Tešićeve poezije tumačenja njegovih značajnih zbirki i interprtacija poedinačnih pesaam uklopljeni sa poetičkim razgovorima koje je autor studije vodio sa pesnikom“.

„Knjiga je pisana lepim i jasnim stilom i predstvalja dobar uvod u čitanje Tešićeve poezije u kojoj se aktiviranjeličnog i predačkog pamćenja ukrstilo sa modernimk pesničkim postupkomi pevanjem moći i uloge poezije“, zaključio je Arbutina, koji je istakao da mu je lično treći deo knjige bio najzanimljiviji.

Prof. Jovanović je istakao da je „knjiga neka vrsta zahvalnosti i vraćanja duga pesniku bez čijeg dela bi njegov trud imao manje smisla i radosti

Priznajući da je tumacenje poezije težak i neizvestan posao, Jovanović je istakao da je „praćen stalnim preispitivanjem, ali kada se u njemu sjedine snažan čitalački doživljaj i najdublje uverenje da je rewč o velikoj poeziji onda tumaču preostaje samo da sledi put kojim ga pesma vodi“.

Osvrnuvši se na Tešićevu majstorsku versifikaciju, Jovanović je konstatovao da je Tešić dao lični dopri9nos versifiukaciji i njegovi stihovi su lirske formule.

Akademik Tešić je konstatovao da se nije mešao u pisanje knjige osim što je do izvesne mere doprineo pisyanju trećeg dela koji obuhvata njegovu ličnu i poetičku biografiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar