U trendu

Strasti u Srbiji RAZBUKTALA – NIN-ova nagrada (foto)

Vladimir Tabašević je dobio NIN-ovu nagradu za roman „Zabluda Svetog Sebastijana“.

U zemlji u kojoj, prema podacima Evrostata, samo osam odsto stanovnika može da se nazove knjiškim moljcima, nije ubičajena pojava da buran sukob izbije oko književne nagrade.

Vest da je pisac Vladimir Tabašević 65. dobitnik NIN-ove nagrade za roman godine razbuktala je strasti na društvenim mrežama.

Oni kojima se odluka žirija nimalo nije dopala, nemilice su iznosili brojne razloge zbog kojih roman Zabluda Svetog Sebastijana, a i sam Tabašević kao pisac, ne zaslužuju nagradu.

Tabaševiću, pre svega, zameraju što je 2017. godine, očigledno revoltiran odlukom žirija da 63. NIN-ovu nagradu dodeli Ivani Dimić za roman Arzamas, putem Fejsbuka izneo niz rasističkih i mizoginih komentara.

Pisac se u istom statusu zahvalio „svima na porazu, a specijalno žiriju“.

„Usluga je učinjena meni, jer da sam pogodino NIN-a, otišao bih u kriminal, jer jedino tamo bih mogao iznova da se nađem“, napisao je Tabašević.

https://twitter.com/vanilij_a/status/1084889070868856834

On je nešto kasnije u intervjuu za list Blic izjavio da je nedobijanjem NIN-ove nagrade zapravo „dobio mnogo toga“.

„Nedobijanje nagrade znači i definitivno razbijanje fantazije da „sistem prepoznaje“ napor i trud. Ne. Sistem prepoznaje igrače koji igraju po pravilima, i to je sve“, izjavio je tada Tabašević.

Postoje i oni koji su radosno dočekali vest o novom dobitniku NIN-ove nagrade.

Među Tabaševićevim fanovima našao se i Nebojša Krstić.

https://twitter.com/Krle22/status/1084772830682718209

A bilo je i neutralnih.

Osim Tabaševića, u najužem izboru za NIN-ovu nagradu su se ove godine našli romani Deseti život Saše Savanović, Uhvati zeca Lane Bastašić, Odustajanje Jelene Legold, Prekasno Branke Krilović i Beogardski trio Gorana Markovića.

Poput internet komentatora, mišljenja stručne kritike su takođe podeljena.

Predsednik žirija za dodelu NIN-ove nagrade Zoran Paunović izjavio je da je Tabašević imao tri od pet glasova.

Kako prenosi list Danas, u saopštenju žirija se navodi da se Tabašević „svojim trećim romanom vraća samosvojnom izrazu koji je ponudio u knjizi Tiho teče Misisipi, pa čak i njenim temama – ratnoj traumi, odnosu sa majkom, samoćama, ali sada kao sazreli pisac koji vlada jezikom i pričom bez priče, atmosferom i složenim motivima, potpuno se predaje kontrolisanom jezičkom delirijumu“.

Tabaševiću će NIN-ova nagrada biti uručena u toku naredne sedmice.
Goran Lazičić, doktorand na Institutu za slavistiku Univerziteta u Gracu, koji je književnu kritiku objavljivao u listovima Danas, Blic i Politika, ističe da je u Tabaševićevom romanu „iz autentične perspektive autsajedera prikazano licemerje zvanične državne politike, međunarodnih organizacija, ali i moralno problematičnih kultura i umetnička eksploatacija izbegličkih sudbina“.

Međutim, u istom tekstu objavljenom na sajtu Komunalinks, Lazičić dodaje da „koliko je u klasnom smislu osvešćen i subverzivan, toliko je Tabašević u rodnom smislu konvencionalan i ostaje u granicama patrijarhalne kulture“.

„Kao i u prethodnom romanu, ženski likovi ne samo da su negativno prikazani ili groteskno izobličeni, nego im je unapred ukinuta mogućnost da se ostvare kao aktivni subjekti, oni su svedeni da dvodimenzionalne, pre svega seksualne, objekte“, piše Lazičić.

Tabašević je poznat po specifičnim akcijama na internetu koje se tiču njegovog, a i tuđeg književnog stvaralaštva.

Tako je u oktobru prošle godine, navodno ljubomoran zbog uspešne prodaje knjige pevačice i zvezde rijaliti programa poznate kao Kija Kockar, spalio primerak danas nagrađenog romana Zablude Svetog Sebastijana.

Kasnije je objasnio da su njegovi motivi bili potpuno drugačiji.

(Fonet, BBC News na srpskom)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.