U trendu

Sundance 2001 – nagrade i pobednici

U članku Sundance 2001 – između komercijalnosti i nezavisnosti smo se bavili sve većom komercijalizacijom nezavisne filmske scene i brisanju granica između dva, nekad oštro suprotstavljena „bloka“. Ovoga puta ćemo se osvrnuti na pobednike festivala i pokušati da napravimo kratki presek onih naslova koji su pobrali komplimente i publike i kritike.

U kategoriji dramskih ostvarenja, pobedio je film „Believer„, provokativno ostvarenje reditelja i scenariste Ryan-a Gosling-a, koje je donelo istinitu priču o nacisti za koga se ispostavilo da je – Jevrejin. Film prati (anti)junaka od njegovog detinjstva i otpora i mržnje koje je tada osetio prema konzervativnom jevrejskom učenju, pa do dana u kojima je bio vatreni pobornik nacističke ideologije.

U istoj je kategoriji nagradu publike osvojilo ostvarenje „Hedwig and the Angry Inch„, filmska adaptacija pozorišne predstave koja govori o osobi koja je promenila pol, a zatim osnovala rok bend i krenula na turneju.

Motiv promene pola se pojavio i u dokumentarcu koga je u toj kategoriji i proglasio pobednikom žiri kritike. Reč je o „Southern Comfort„, priči o ženi koja je postala muškarac.

Što se tiče publike, u kategoriji dokumentarnog filma su najbolji bili „Dogtown and Z-Boys“ i „Scout“s Honour„. Prvi film govori o grupi skejtera iz Kalifornije koji su bili pioniri ekstremnog sporta krajem sedamdesetih, dok drugi za temu ima homofobiju i proganjanje homoseksualaca.

Specijalne nagrade za glumačko ostvarenje su došle u ruke Sissy Spacek i Tom-a Wilkinson-a, a oboje su ih zaslužili ulogama u filmu „In the Bedroom„.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar