U trendu

Susret akvarelista od 20. do 24. juna u Ečki

ZRENJANIN – Savremena galerija Zrenjanin organizuje 40. Susret akvarelista od 20. do 24. juna u Umetničkoj koloniji Ečka.

Ove godine okupiće se petoro umetnika: Dragan Vojvodić, Sanja Latinović, Nemanja Nikolić, Nina Todorović i Marko Tubić.

Specifičnost ovog saziva, slikanje akvarela, vremenom je izmenjena, pa umetnici koji dolaze u ečansku koloniju slobodni su da ovu tehniku kombinuju s drugim medijima vizuelnog stvaralaštva i na ovaj način omogućena je transformacija akvarela u jezik drugih medija dajući mu tako novi život u okviru savremenog stvaralaštva.

Selektor 40. Susreta akvarelista je Slavica Popov, viši kustos Savremene galerije Zrenjanin.

Susreti akvarelista u Ečki omogućili su bogaćenje kolekcije Savremene galerije Zrenjanin koja u zbirci danas ima skoro 900 akvarela.
Izložba radova nastalih u Koloniji u Ečki, a koji ostaju u zbirci Savremene galeriji Zrenjanin, biće otvorena 16. septembra.

U selu Ečka pored Zrenjanina 1956. godine osnovana je umetnička kolonija u čijem radu su učestvovala najznačajnija imena likovne umetnosti sa teritorije bivše Jugoslavije.

Ovi umetnici su se, u skladu sa sopstvenim opredeljenjem, bavili različitim likovnim tehnikama, slikarstvom, skulpturom, grafikom, da bi se vremenom održala dva saziva – saziv umetnika koji su se bavili klasičnim slikarstvom u sazivu „Slika“ i saziv umetnika koji su se bavili akvarelom u „Susretima akvarelista“.

Početkom 21. veka došlo je do promene u konceptu tradicionalnih okupljanja u Umetničkoj koloniji Ečka kada je u skladu sa već uveliko prisutnim pluralizmom i interdisciplinarnošću u savremenoj umetnosti u Ečki omogućeno da umetnici svoje ideje realizuju u različitim medijima i formama savremenog umetničkog izražavanja s tim da je bazična specifičnost oba saziva sačuvana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.