U trendu

Sutra otvaranje spomenika Jovanči Miciću u Jagodini

JAGODINA – U Jagodini će sutra svečano biti otvoren spomenik legendarnom Jagodincu, svetskom putniku Jovanči Miciću, glavnom liku srpskog komediografa Branislava Nušića u komediji „Put oko sveta“.

Svečenost je u 10 sati kod spomenika na kružnom toku, na ulazu u Jagodinu regionalnim putem iz pravca Ćuprije, rečeno je danas Tanjugu u kabinetu predsednika Skupštine grada Dragana Markovića Palme. 

Jovanča Micić u Jagodini ima svoju ulicu, a glavna nagrada Pozorišnog festivala „Dani komedije“, nagrada publike za najsmešniju predstavu, statueta je Jovanče Micića.

Spomenik je uradila firma „Raleks“ iz Jagodine a igradnja je počela 4. januara, sedam dana pošto je na tradicionalnom novogodišnjem koktelu njegovo podizanje najavio Marković, izradom velikog metalnog 
globusa s merdijanima i paralelam, modelu zemljane kugle i ilustracijama kontinenata, a sedeća statua, urađena po ideji umetnika Nebojše Cvetkovića u Modelarsko umetničkoj radionici u Beogradu, postavljena 
ja na vrh globusa.

Jovanča, izgrađen od poliestera, sedi na koferu sa kišobranom u krilu sa desnom rukom ispruženom u pravcu Jagodine.

U unutrašnjosti i ispred globusa, koji je promera devet metara, na kome piše „Ceo svet obiđoh, kao Jagodinu nigde ne nađoh“, postavljeno je šest kofera koji simbolišu zemlje u kojima je bio. 

Spomenik Jovnči Miciću je još jedna turistička atrakcije Jagodine, koju godišnje poseti oko 600.000 turista i već dolaze ljudi da ga vide, prave fotografije…

Istoričar iz Jagodine Ninoslav Stanojlović, u knjizi „Nušić i Jagodina“, piše da je Nušiću, „kao predložak u najvećoj meri“ za lik legendarnog Jovanče, poslužio, jagodinski trgovac Milan D. Radenković (1850 – 1915), „njegov buran život a naročito višegodišnji boravak u Americi“.

Za Radenkovića piše i da je bio fizički radnik na železnici, drvoseča, ribar, kožar… ali i učesnik Timočke bune, predsednik opštine jagodinske u nekoliko mandata, odličan znalac engleskog 
jezika, prestavnik Uprave monopola duvana na Svetskoj izložbi u Londonu 1907. godine…

Nušić je u Jagodini „duže boravio krajem 1885. godine, u vreme srpsko bugarsakog rata, u vreme primirja i kantovanja srpske vojske u ovom gradu, kada je bio kaplar u sedmom puku“.

„Jovanča Micić“ nastao je u jagodinskom lovačkom kafančetu „Dardaneli“, u kome je Nušić često bio gost s pesnikom Vojislavom Ilićem, a prvi put je stupio na „daske koje život znače“ u komediji 
„Običan čovek“. Premijera ove šale u tri čina, izvelo je Narodne pozorište Beograd 6. septembra 1901.godine u režiji Milorada Gvarilovića.

Svom glavnom liku ime „Jovanča“ Nušić je dao po „dobrodušnom i srdačnom kafedžiji Jovanči Simiću, vlasniku ‘Dardanela’, imenjaku ‘onovremene kultne skadarlijske restoracije u Beogradu'“.

Jovanča Simić, kome je Nušić promenio prezime u Micić, umro je 1910. godine.

Kafanica „Dardaneli“ iz tada Paraćinske ulice, sada Slavke Đurđević, odavno nema, ali je ostalo da se u njoj „rodio“ i u beli svet otisno „vazda glasoviti Jagodinac Jovanče Micić, trgovac i svetski putnik“, za koga je vezana i ona često izgovarana rečenica među Jagodincima kada se vrate sa puta: „Ceo svet obiđoh, kao Jagodinu nigde ne nađoh“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.