U trendu

Sutra počinje 13. festival „7 veličanstvenih“

Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma „7 veličanstvenih“, 13. po redu, počinje sutra u Sava Centru.

Čak četvorica od najznačajnijih evropskih dokumentarista dolazi sa svojim najnovijim ostvarenjima u Beograd, a sa njima i sve značajniji autori u usponu, najavili su organizatori.

Festival će otvoriti ostavarenje „Hello I am David – Putovanje sa Dejvidom Helfgotom“, u režiji Kozima Lange o legendarnom pijanisti.

Nikolaus Gajrhalter je jedan od onih koji su svojim radovima najavili veliki uspon modernog dokumentarca, a njegovo najnovije ostvarenje „Homo Sapiens“, premijerno prikazano na festivalu u Berlinu, zamišljeno da predstavi pogled na planetu u nekoj neodređeno dalekoj budućnosti, kao svedočanstvo o tragovima i smislu čitave ljudske vrste.

Dokumentaristički esej „Austerlic“ predstaviće još jednog odličnog režisera i direktora fotografije Sergeja Loznicu, čiji filmovi poslednjih godina premijere imaju na festivalima u Kanu i Veneciji, a ova provokativna antropološka studija britko zaseca u apsurde i kontroverze ponašanja i vrednosti savremenog čoveka.

Autor koji je postao miljenik publike „Sedam veličanstvenih“, Audrius Stonis, dobitnik nagrade Evropske filmske akademije, prvi je koji po treći put dolazi na beogradski festival i donosi prefinjenu poetsku studiju „Žena i glečer“ o neizrečenoj ljubavi jedne zadivljujuće žene i džinovskog lednika.

Miroslav Janek prikazaće dinamičnu, duhovitu, interaktivno razigranu kolažnu priču o misterijama autizma pod nazivom „Normalni autistični film“.

Belgijski autor Žerom le Mer u ostvarenju „Izgaranje“ prikazuje zabranjene prostore jedne od čuvenih bolnica u Parizu u kojoj se vodi neočekivana, bespoštedna bitka, a doktore kosi jedna od pošasti modernog doba.

Festival će 7. februara zatvoriti „In loco parentis“ irskog autorskog para, Niase Ni Kinon i Dejvida Rejna, prvi irski dokumentarac koji je izborio mesto u glavnoj selekciji najvećeg svetskog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu, napravljen u duhu najboljih filmova o školi, učiteljima i đacima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.