U trendu

Sve o dočeku 2019. u Novom Sadu, za velike i male

NOVI SAD – Dočekujući godinu u kojoj postaje omladinska prestonica Evrope, Novi Sad okuplja umetnike iz Poljske, SAD, Rusije, Kine, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine povezujući ne samo različite meridijane, već i različite žanrove i lokacije.

Kroz koncept interkulturalnosti Novi Sad povezuje svoje mlade stvaraoce sa inostranim umetnicima, razvijajući lokalnu scenu kao deo priprema za 2021. godinu kada će naš grad postati Evropska prestonica kulture.

Tako će nakon neprevaziđenog Manjifika, koji je obeležio svojom muzikom i srpsku kinematografiju, na Trgu slobode Dr Nele Karajlić na originalno „nadrealan“ način dočekati Novu godinu sa Novosađanima. Na sceni će mu se pridružiti i kamerni orkestar Kamerata Akademika, prvakinja Opere Srpskog narodnog pozorišta Jelena Konđar kao i hor Akademskog kulturno-umetniđkog društva „Sonja Marinković“.

„Ponovo u Novom sadu posle toliko godina, sa starim dobrim pesmama sa kojima smo odrasli i publika i ja. U Novom Sadu koji se sve više i više približava onom što bi trebalo da bude 2021. godine – Evropska prestonica kulture. Saradnja sa gudačima uzbuđenje čini još većim. Prokrstarili smo kroz repertoar i čini mi se da smo na početku jednog novog prijateljstva“, govorio je Karajlić na konferenciji za medije održanoj povodom predstavljanja celokupnog programa prvog novogodišnjeg slavlja koje će se odigrati 31. decembra u sklopu koncepta „Doček“.

Violončelista kamernog orkestra Kamerata Akademika Marko Miletić slaže se da se dobra energija između Karajlića i kamernog orkestra odmah osetila.

„Zahvalio bih Fondaciji Novi Sad 2021 zato što spaja vrhunske umetnike i ideje, te na taj nađin briše granice među žanrovima. Zadovoljstvo mi je što ću nastupiti sa Karajlićem, čovekom vizionarom, glumcem, rediteljem, muzičarem, čovekom uz čiju muziku sam odrastao“, dodao je Miletić.

Posle ponoći za dobru atmosferu biće zadužen di džej dvojac Filatov i Karas koji osvajaju svet svojim platinastim hitovima.

Scena na kojoj ćemo gledati vrsne umetnike na Trgu slobode biće posebna i drugačija, a vizuelni momenat upotpuniće predstavnici Fakulteta tehničkih nauka, Akademije umetnosti i OPENS-a.

„Kao deo autorskog tima zaduženog za scenski dizajn, zadatak će mi biti da pokažem da je moguće ovaj događaj formirati kao upečatljivo audio-vizuelno delo viđeno savremenim vrednostima i estetikom“, rekla je Milica Stojšić, arhitekta i dizajner svetla, asistent na odseku za umetnost i dizajn Departmana za arhitekturu i urbanizam na Fakultetu tehniđkih nauka u Novom Sadu.

Program će se odvijati na još četiri lokacije, na Trgu republike publika će uživati uz bend koji je trenutno jedan od najpopularnijih u našoj zemlji „IrieFM“, a predstaviće se i pobednici TAKT festivala – akustičnog kompozitorskog takmičenja koje će se u Novom Sadu održati 25. i 26. decembra, u organizaciji „Kulturanove“.

Ljubitelji džez pravca imaće priliku da slušaju Pjotra Damasieviča, džez umetnika koji u naš grad dolazi u sklopu „Plants AiR“ rezidencijalnog programa Fondacije „Novi Sad 2021“.

Njegov nastup simbolično će se održati ispred novootvorene kulturne stanice Svilara.

Najmlađi Novosađani takođe će biti deo velikog koncepta „Doček 2019“, a program je upriličen u prvoj statičnoj kulturnoj stanici Eđšeg. Mališani će imati priliku da pogledaju mjuzikl za decu „Bah jezdi na kamili“, internacionale trupe koji organizuje Fondacija „Novi Sad 2021“ u saradnji sa GIPAK akademijom iz SAD čiji je cilj profesionalno usavršavanje mladih umetnika širom sveta.

Tradicionalno i bajkoviti Dunavski park biće mesto dočeka 2019. za najmlađe. Ovo je istovremeno i najava početka godine mladih u okviru projekta „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

Za samo dve nedelje, naš grad postaće Omladinska prestonica Evrope, a kako je Novi Sad u proteklih godinu dana kroz raznolike programe prikazao svoj kulturni, društveni, ekonomski život i ponudio bogate programe za mlade, ulaskom u novu 2019. godinu, srpska Atina se definitivno može svrstati u veliku evropsku porodicu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar