U trendu

Sve više novca za filmove o važnim istorijskim događajima

BEOGRAD – Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u skupštini da bi u prvom kvartalu 2020. trebalo da bude završeno snimanje prvog filma o Jasenovcu (Dara iz Jasenovca) i istakao da će država sve više finansirati filmove o važnim događajima u istoriji srpskog naroda.

„U toku je snimanje filma o Jasenovcu, ovo je samo jedan od filmova koji finansira Vlada Srbije. U jednom trenutku je bilo reči da nemamo novca i da ćemo naći neke sponzore, ali je predsednik Aleksandar Vučić odlučio da vlada u potpunosti stane iza snimanja tog filma i on će biti gotov u prvom kvartalu naredne godine“, rekao je Mali govoreći o predlogu budžeta za 2020. godinu po pitanu kulture.

Istakao je da taj film govori o tužnim događajima za srpski narod.

„To je stragetija od koje nećemo odustati, snimaćemo sve više filmova i imamo dovoljno novca za snimanje o događajima koji su važni za istoriju sprskog naroda“, poručio je Mali.

Ministar finansija je ponovio da budžet koji se izdvaja za kulturu čini skoro jedan odsto ukupnog republičkog budžeta i da, uz povećanje plata zaposlenih u toj oblasti i ulaganja u infrastrukturu, za kulturu predstoje bolji dani.

Mali je u Skupštini Srbije u toku rasprave o Predlogu budžeta za 2020. godinu rekao da budžet za kulturu iznosi 13,286 milijardi dinara, što je skoro jedan odsto, te naveo da taj procenat ne uključuje investicije u modernizaciju infrastrukture od 2,4 milijarde dinara i ulaganja u koncertnu dvoranu od 14,1 miljardu dinara.

Ne samo da nam je budžet jedan odsto od ukupnog budžeta već imamo 2,4 miliajrde dinara ulaganja u infrastrukturu i izgradnju koncertne dvorane od 14,1 milijardu dinara, rekao je Mali.

On je istakao i da su plate zaposlenih u kulturi veće od 1. novembra ove godine za 10 odsto, što je više u odnosu na većinu zaposlenih u javnom sektoru čije povećanje iznosi osam odsto u proseku.

Za razliku od prethodne vlasti koja je zatvorila i Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti, mi smo i jedan i drugi muzej otvorili, kao i pozorište u Vranju Bora Stanković, dodao je Mali

Za 2020. planiran je čitav niz aktivnosti u oblasti kulture: u Novom Sadu koji je 2021. evropska prestonica kulture biće finansiran niz aktivnosti, zatim na Narodnom pozorištu u Subotici biće završićeni radovi, priprema se izgradnja najmodernije koncertne dvorane u Beogradu, zatim tu je alternativna scena Narodnog pozorišta, rekonstrukcija Doma Vojske, Kreativna ambasada u Londonu, osnivanje legata Vladimira Veličkovića i otvaranje Galerije na Kosančićevom vencu…

Dodao je da je u priprema izgradnja Fakulteta muzičke umetnosti, čime će se rešiti višedecenijski problem koji je vezan za privremeni i neuslovni smeštaj mladih muzičara.

Lider radikala Vojislav Šešelj prethodno je rekao da država ne bi trebalo da štedi novac na snimanju istorijskih tema kojih je, kako kaže, narod žedan.

Zapitao je zašto je za Maticu Srpsku budžetom izdvojen svega 51 milion dinara, a više novca se daje za održavanje Egzita, kao i zašto se ne objave dela Petera Handkea…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.