U trendu

Svečano počela Džez svetkovina

BEOGRAD – Beogradski džez festival, 35. po redu, svečano je počeo pod sloganom „Džez svetkovina“ u Domu omladine.

Ovogodišnju muzičku smotru otvorio je sinoć jedan od osnivača Aleksandar Živković koji je podsetio na same početke sedamdesetih godina.

„Ovaj podijum na kome se i večeras nalazimo zvali smo Sveti dom džeza. Kada se setim svih tih imena koja su ovde nastupali…“, rekao je Živković evocirajući uspomene na velikane džeza koji su dolazili u Beograd poput Vudija Hermana, Henka Moblija, Dekstera Gordona, Dizija Gilespija, Herbija Henkoka…

U ime mlađe generacije džez muzičara, festival je zvanično otvorio trubač Ivan Radivojević.

„Čast je otvoriti festival na kom sam odrastao. Džez festival je za nas veza sa svetom. Da nije ove manifestacije ne bismo imali prilike da čujemo zvezde džeza. Iz tog razloga moramo da ga podržimo najviše što možemo. U vremenu slušanja muzike na Jutjubu, moramo da budemo svesni važnosti slušanja muzike uživo jer je to potpuno druga dimenzija i kvalitet“, kazao je Radivojević.
U prvom delu večeri nastupao je srpsko-internacionalni sastav Nikolov-Ivanovic Undectet koji udružuje talente Vladimira Nikolova i Srdana Ivanovića sa devetoro vrhunskih muzičara iz nekoliko evropskih zemalja.

Oni su zajedno sa specijalnim gostom francuskim flautistom Mažik Malikom izveli posebno pripremljen program za ovu priliku i premijerno predstavili program sa njihovog drugog albuma „Frame and Curiosity“.

U drugom delu večeri na scenu je izašao velikan francuske scene, Anri Teksje sa projektom „Sand Woman“.

U Domu omladine i Kombank dvorani će do 27. oktobra publika imati priliku da vidi neke od apsolutnih džez legendi: 23. oktobra Stenlija Klarka sa bendom u kojem predstavlja mlade talente, a 24. oktobra Dajen Rivs, veliku džez divu i jednu od najvažnijih pevačica današnjice.

Poslednje festivalsko veče, 27. oktobra je rezervisano za muziku velikana koji su udarili temelje savremenim džez tendencijama – program će otvoriti Mingus Big Band, sa izborom kompozicija nezaboravnog Čarlsa Mingusa, a zatvoriti Čarls Lojd, živa ikona džeza, jedan od najvećih lidera i improvizatora svih vremena, nepresušni mislilac i inovator.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar