U trendu

Svetislav Basara dobitnik nagrade Dušan Vasiljev

Svetislavu Basari je za roman „Andrićeva lestvica užasa“, u izdanju Lagune, pripala Nagrada „Dušan Vasiljev“ za 2016. godinu saopštila je danas Gradska uprava Kikinde.

Žiri u sastavu Ana Pejović, Vladimir Arsenić i Srdjan Srdić, odluku je doneo jednoglasno.

U obrazloženju se naglašava da su Basarini romani izvan onoga što bi predstavljalo „postjugoslovensku književnost“ i da je „Andrićeva lestvica užasa“ „ekstenzivan, izrazito uspešan basarijanski dijalog… dvojice centralnih junaka prevashodno o Andriću, ali i o srpsko-hrvatskim odnosima koje ovaj pisac simbolizuje“, ocenio je žiri.

Basaru, kao eksplicitno političkog pisca, često kolumnistički nastrojenog, zanima, kako je primetio žiri, „izvrgavanje ruglu fame oko srpsko-hrvatskih sukoba, odnosno pokušaj da kroz figuru Andrića, kao jednog od retkih uspešnih književnika s južnoslovenskog govornog područja, progovori o sudbini ovdašnje literature i umetnosti“.

Književnu nagradu „Dušan Vasiljev“ dodeljuje Gradska uprava Kikinde radi promocije savremene srpske književnosti i kao simbol sećanja na tog velikog ekspresionističkog pesnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.