Svetosavska nagrada za UP „Sedmicu” –

BEOGRAD – Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije dodelilo je Svetosavsku nagradu za 2018. godinu udruženju pisaca „Sedmica” koja okuplja srpske pisce iz dijaspore.

Kako je saopštila uprava „Sedmice“, sa sedištem u Frankfurtu, reč je o najvišem priznanju koje ovo ministarstvo dodeljuje najzaslužnijim pojedincima i institucijama koje su dale izuzetan doprinos unapređivanju obrazovanja i negovanju srpskog jezika, istorije, kulture i običaja.

Nagradu je uručio ministar Mladen Šarčević, a u ime UP „Sedmica“ preuzela ju je Radmila Panzalović, koordinator za saradnju s maticom.

Pisci „Sedmice” u svojim delima čuvaju duh tradicije, ali se i svojim aktivnostima zalažu upravo za vrednosti koje Svetosavska nagrada podržava. Održavaju promocije knjiga širom sveta, učestvuju u različitim programima i projektima, angažuju se na polju ozčuvanja maternjeg jezika…

Jedno od uspešnih ostvarenja koje je takođe doprinelo dobijanju ove nagrade je i zbirka dečijih pesama „Drugarska knjiga“, u čijem je nastanku učestvovalo pet autora, a izdavač je „Portalibris“ koji već stoji iza nekoliko knjiga članova „Sedmice”.

Izdavačka kuća Portalibris prepoznala je značaj svega što UP „Sedmica” radi i odlučila je da se pridruži njihovim naporima i trudu i zajedno sa njima objavi knjigu poezije za decu koja su delo članova literarne sekcije Ršum škola u Nemačkoj, Francuske i Srbije.

„Jedna od ideja vodilja bila je da ova knjiga spoji decu iz matice sa vršnjacima iz rasejanja, kao i književne stvaraoce sa različitih strana sveta. Ipak, istakla bih da je prevenstveni zadatak i cilj ove zbirke, koja je na neki način krunisala četvrt veka postojanja ‘Sedmice’, da pomogne mladima da očuvaju maternji jezik i nauče ććirilično pismo. Pesme koje su objavljene unutar zbirke imaju veliku umetničku vrednost, obrađuju deci interesantne teme na jedan duhovit i inovativan način, zbog čega će ih deca sa zadovoljstvom čitati, pamtiti i recitovati“, objašnjava glavna urednica Portalibrisa Dubravka Dragović Šehović.

U čestitki povodom dodeljene nagrade između ostalog se kaže:

„Da bi se dobilo ovako prestižno priznanje, neophodno je uložiti veliki trud, znanje i umenje u afirmaciji obrazovanja na svim nivoima i svim vidovima obrazovanja, podsticati razvoj dece, učenika i studenata, uticati i doprineti smanjenju broja nepismenih i funkcionalno nepismenih, realizovati aktivnosti, projekte i programe koje doprinose unapređivanju obrazovanja i negovanju srpskog jezika, istorije, kulture i običaja.

Udruženje pisaca ‘Sedmica’ je upravo prepoznato kao udruženje koje ispunjava sve kriterijume za dodelu Svetosavske nagrade.Ovo priznanje dobija još veći značaj, jer sve napred navedeno se postiglo i dalje postiže i razvija najvećim delom u dijaspori.

Svetosavska nagrada odražava viševekovni duh Svetosavlja, za koji se treba boriti i dati nesebićni doprinos.

Udruženje pisaca ,’Sedmica’ je dokazalo da se verno i predano dalo u očuvanju Svetosavlja kroz svoj dvadesetčtvrogodišnji rad i izuzetne rezultate kako u matici tako i u dijaspori.Shodno tome, kao neko ko radi i doprinosi razvoju obrazovanja i vaspitanja već 24 godine, znam koliko je težak i odgovoran zadatak koji ste sebi dali, a za dobrobit mladih i srpske kulture“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike