U trendu

Svetski džezeri sutra u Novom Sadu

NOVI SAD – Multimedijalni performans “Svetlost Središta” u izvođenju Vladimira Labata Rovnjeva i njegovog muzičkog sastava “Svaromfal” biće održan sutra u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Specijalni gosti će biti čuvena imena svetske džez scene Hamid Drejk i Vilijam Parker.

Tim povodom, Hamid Drejk i Vilijam Parker, imali su probu u ateljeu Labat, na Popovici, kod Sremske Kamenice.

Hamid Drake je u svetskim okvirima jedan od najznačajnijih džez muzičara na bubnjevima i udaraljkama i majstor improvizacije, a njegov muzički prijatelj Vilijam Parker važi za najboljeg slobodnog džez basistu, „srce i dušu njujorške avangardne džez scene”.

Domaćin druženja bio je Vladimir Labat Rovnjev, multimedijalni umetnik, kreator akustičnih skulptura Labat i tvorac muzičkog sastava “Svaromfal”, koji čine Lucija Selaković Labat, Đorđe Labat, Jovica Grujin i Ljubiša Ponjević.

Novinari su imali priliku da prisustvuju improvizanom muziciranju na Akustičnim skulpturama Labat (ASL). Prve ASL skulpture, jedinstvene u svetu, nastale su davnih sedamdesetih godina. Sa njihovim nastankom započeto je i kreativno-duhovno muziciranje na njima, nazvano “Svaromfal” (Svetlost središta).

Muziciranjem i kreiranjem novih ASL skulptura vremenom su stvorene improvizovane vokalno-instrumentalne celine koje su našle mesto u mnogim partiturama svetski poznatih kompozitora i izvođača.

“Na moje veliko zadovoljstvo, ove godine na sceni će sa nama biti fantastični Hamid Drejk i Vilijam Parker. Naše zajedničko muziciranje je improvizacija, stvar momenta, trenutne inspiracije, usklađenosti sa samim sobom, sa instrumentom, sa drugim muzičarima i sa publikom. Kada se postigne taj balans, iskustvo pomeranja ili čak nestajanja prostora i vremena je neprocenjivo. Siguran sam da će koncert biti nezaboravan događaj, kako za nas tako i za sve prisutne u sali Srpskog narodnog pozorišta. Iz iskustva znam kako ljudi reaguju na zvukove koje možda i po prvi put čuju i doživljavaju“, rekao je Vladimir Labat Rovnjev.

„Ne volim da govorim da je to što se dešava tokom multimedijalnog spektakla nekakva magija ili čudo jer je istina da tokom performansa dolazi do buđenja potencijala svakog pojedinca ponaosob. Kada se te pojedinačne lepote saberu i povežu sa našim davanjem na sceni onda čitav prostor počinje da vibrira energijom ljubavi i dobrote, a te vibracije još dugo nakon koncerta osećamo i prenosimo na spoljašnji svet”, izjavio je on.

Vilijam Parker je istakao da je ovo za njega posebno iskustvo.

“Nastupao sam na bezbroj koncerata, koji su često bili eksperimentalni, ali ovako nešto nisam doživeo. Došli smo, seli i samo počeli da sviramo. Ne poznajemo se, vidimo ručno pravljene skulpture i krećemo da pravimo magiju. To dolazi iz srca. To morate da osetite. Drago bi mi bilo kad bi publika samo na trenutak zatvorila oči. Baš o tom trenutku bi pričala narednu deceniju”, izjavio je Parker.

“Nisam prvi put ovde, ali svaki put iznova uživam. Bio sam zadivljen načinom na koji smo otpočeli prošli koncert. Vlada je krenuo sa velikom flautom i do kraja koncerta smo klizili vibracijama. Tu mogućnost su nam pružili instrumenti koji predstavljaju istinske umetičke skulpture. Mi zapravo imamo privilegiju da sviramo na umetničkim delima. Nisam iznenađen što sam ovako nešto pronašao upravo u Srbiji jer su na ovim prostorima nastale najstarije civilizacije”, rekao je Hamid Drejk.

Svaromfal koncert će u vizuelnom, akustičnom i teatralnom smislu biti doživljaj koji će se dugo pamtiti i iskustvo o kojem će se pričati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.