U trendu

Tasovac otvara do sada najveću izložbu o Mihajlu Pupinu

Najveću do sada izložbu o Mihajlu Pupinu otvoriće u četvrtak, 24. septembra, u Istorijskom muzeju Srbije ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

Na otvaranju će govoriti i generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk i autorka izložbe Aleksandra Ninković Tašić, najavljeno je iz Ministarstva kulture i informisanja.

To će biti prva muzejska postavka u Srbiji koja koristi savremene tehnologije i koja omogućava da svaki segment izložbe bude interaktivan, a novina u domaćoj muzeologiji je korišćenje interaktivnih naočara.

Po prvi put će biti izloženi Pupinovi dragoceni legati, kao i do sada nepoznat arhivski materijal sa velikim brojem dokumenata, poput tajnog dosijea FBI koji će premijerno biti prikazan.

Izložba predstavlja najobimniji presek života i dela velikog naučnika, a posetioci će moći da se upoznaju sa nizom nepoznatih činjenica o privatnom životu Mihajla Pupina.

Delovi izložbe biće posvećeni Pupinovom naučnom i profesorskom radu, književnom delu za koji je dobio Pulicerovu nagradu, njegovom angažmanu za pomoć Srbiji tokom Prvog svetskog rata, tajnom radu za američku vojsku, mnogobrojnim dobročinstvima i mecenskom odnosu prema umetnosti.

Izložba je organizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i uz podršku kompanija Telekom Srbija i Nelt.

Za javnost će biti otvorena od 25. septembra, a trajaće do 20. februara sledeće godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar