U trendu

Teatar iz Zagreba prvi put u Zaječaru od raspada bivše Jugoslavije

Prve takmičarske večeri 27. Pozorišnih dana Zorana Radmilovića, na sceni Narodnog pozorišta Timočke krajine, zagrebačko Satiričko kazalište „Kerempuh“ izvelo je komad „Ustav Republike Hrvatske“, Rajka Grlića i Ante Tomića, u režiji Vinka Brešana.

To je prvi put od raspada bivše Jugosalvije da jedan zagrebački teatar dolazi na festival u Zaječaru.

Zagrebački glumci igrali su sinoć sa mnogo duha i umeća komad nalik unekoliko „Šovinističkoj farsi“, ali sa mnogo dubljim političkim porukama, a burni aplauz publike bio je u skladu sa odlukom stručnog žirija, na čelu sa rediteljem Nebojšom Bradićem: „Zoranov brk“ dodeljen je Borku Periću za izvanredno donesen lik homoseksualca, profesora Vjekoslava Kralja.

Uvertira ovoj predstavi bila je monodrama „Ispovest Dmitrija Karamazova“, autorski projekat Nebojše Dugalića, realizovan u zemunskom „Madlenijanumu“, kojom je ujedno počeo i Festival malih pozorišnih scena, najavljen kao budući deo Zoranovih dana, za koji Zaječarci imaju novi prostor, salu Doma kulture Kotlujevac na periferiji grada.

Prvi dan festivala obeležen je i izložbom slika Miloš Šobajić, u Radul-begovom konaku, iz fonda „Radionice duše“ Momčila Moše Todorovića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.