U trendu

Toliver: Moja misija je održavanje osnove džeza u životu

BEOGRAD – Američki trubač Čarls Toliver, jedan od živih bardova džez scene šezdesetih godina prošlog veka, gostovaće na Pančevačkom džez festivalu 2. novembra, kada će u Kulturnom centru obeležiti 50-godišnjicu svog debitantskog izdanja „Paper Man“.

Album je nastao u vreme kada su „carevali“ Majls Dejvis, Džon Koltrejn, Čarls Mingas i druge legende džeza.

Herbi Henkok je bio mladi pijanista u usponu, a današnje superzvezde poput Kita Džereta, Čika Korije i Dejva Holanda tek su pravile prve korake u muzičkom poslu.

Na tako bogatoj sceni Toliver je bio jedan od najistaknutijih trubača hard-bap ere, bliskih izdavačkoj kući Blue Note.

Poredili su ga sa legendarnim trubačem Fredijem Habardom, svirao je sa Džekijem Meklinom, Horasom Silverom, Maksom Roučom i mnogim drugim vedetama scene.

Kada je rešio da izda „Paper Man“ 1968. godine, okupio je sam krem tadašnjeg džeza.

U njegovom sastavu našli su se pijanista Herbi Henkok i basista Ron Karter – obojica u to vreme članovi legendarnog kvinteta Majlsa Dejvisa.
Bubnjeve je svirao Džo Čejmbers, a saksofon Geri Barc.

Bio je to veoma dobar start za nekoga ko snima prvu ploču.

„Svi muzičari koji su nastupali na tom albumu, još uvek ne samo živi, već i čine stubove ove umetničke forme?, kaže Toliver za Tanjug o svom prvencu.

Ovaj trubač je, povodom pedesetogodišnjice izdanja „Paper Man“, okupio novu ekipu muzičara sa kojima će predstaviti materijal sa ploče.

„Većina originalnih aranžmana i pristup su se menjali tokom godina, ali su ostali i dovoljno prepoznatljivi za fanove albuma. Uz stare pesme, biće odsvirana i jedna nova sa aktuelnog reizdanja ploče“, pojašnjava Toliver.

Nedugo nakon objave prvenca, Toliver je osnovao izdavačku kuću Strata-East na kojoj je promovisao ne samo svoja izdanja, već i dela drugih umetnika.

Njegov dragocen poslovni poduhvat je ponovo dospeo u centar pažnje delimično i zahvaljujući čuvenom britanskom di-džeju Džajlsu Pitersonu, koji se zainteresovao za ovaj katalog i promovisao ga u svojim emisijama.

Ranih sedamdesetih nije bilo mnogo muzičara koji su se na ovaj način bavili izdavaštvom.

„Napravili smo Strata-East iz jednostavnog razloga: da bismo posedovali naše ploče. Kada govorimo o izdavačkom biznisu danas, nije se mnogo toga promenilo. Muzičarima su i dalje potrebne ploče kako bi se predstavili auditorijumu, bilo da ih osnivaju sami ili neko drugi. Lična je stvar šta će kome više odgovarati“, kaže američki veteran trube.

Tokom godina se dosledno držao svog sviračkog i kompozitorskog stila, a u 21. veku se naročito isticao na polju muzike za big bendove, koje mu je 2007. godine donelo i nominaciju za Gremi.

Premda se džez scena značajno promenila tokom nekoliko decenija, Toliver je zadržao svoje mesto među aktuelnim velikanima.

„Svaka generacija isprobava neke nove pristupe. Naposletku će glavni oslonci ovog žanra, tokom vremena, iskristalisati pristupe koji će ostati, ili odbaciti neke druge“, rekao je pn.

Kao ljubitelj tradicije, Toliver ističe da bi misija džeza trebalo da bude „održavanje osnova ovog žanra u životu“ i kao svojevrstan savet mladim muzičarima zaključuje: „Treba pažljivo slušati i asimilovati ove osnove pre nego što pokušate bilo šta drugo“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar