U trendu

Tomašević: Država mora da brine o svom kulturnom nasleđu

BEOGRAD – Rajevačke i Rogljevačke pimnice prepoznate su kao jedinstven spomenik kulture i država mora da se brine o njima, iako su u privatnom vlasništvu, uverena je Bosiljka Tomašević, savetnica u Republičkom zavodu za za zaštitu spomenika kulture.

Prema pisanju Blica, rekonstrukciju Rajačkih i Rogljevačkih pimnica kod Negotina, spomenika kulture koji su i na preliminarnoj listi Uneska, finansira nevladina organizacija „Kulturno naslednje bez granica“ (ĆwB), sa sedištem u Tirani.

U Ministarstvu kulture navode da su upoznati s problemima oko propadanja pimnica, ali da nisu u mogućnosti da finansijski pomognu, pre svega zato što je reč o privatnom vlasništvu.

Bosiljka Tomašević za Tanjug kaže da je nevladina organizacija „Kulturno naslednje bez granica“ osnovana u Švedskoj 2005. godine.

„Jedno od mesta gde je imala kancelarije ta nevladina organizacije bilo je u Tirani. Radi lakšeg apliciranja na konkurse za projekte od 2016. godine, taj ogranak nevladine organizacije „Kulturno naslednje bez granica“ deluje samostalno. Naglašavam da sredstva koja dobija i troši ta nevladina organizacija stižu iz švedskih fondova. Tačnije, to je novac švedskih poreskih obveznika“, kazala je Tomašević.

Iz Ministarstva kulture i informisanja ističu i da su obavešteni da NVO ĆwB učestvuje u projektu obnavljanja krovova u saradnji s Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture.

„U slučaj pimnica, posebnu smetnju za ulaganje budžetskih sredstava predstavlja činjenica da su one u privatnoj svojini, a ulaganja budžetskih sredstava u nepokretnosti koje su u privatnoj svojini nisu u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu“, navode u Ministarstvu.

Tomašević za Tanjug kaže da je tek trećina kulturnih dobara u Srbiji u vlasništvu države, ali da to ne znači da država nije dužna da brine o svojoj celokupnoj kulturnoj baštini.

„Zamislite da se država ne brine o manastirima i crkvama, koje su u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve…Zakon o kulturnim dobrima ne pravi razliku između zaštićenih objekata prema vlasništvu, već prema kategoriji. Pimnice su kategorisane još od 1993. godine najvišim stepenom, što znači da je ta kulturna baštiuna od izuzetnog značaja “ kazala je Tomašević.

Rajevačke pimnice i Rogljevačke pimnice su tradicionalna sela u blizini Negotina, sastavljena od kamenih kućica koje služe isključivo za proizvodnju i čuvanje vina.

Arhitektura oba sela trenutno propada pod udarom vremena i nemogućnošću njihovih vlasnika da ih zbog komplikovanih i skupih procedura sami očuvaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.