U trendu

Tragajući za inspiracijom u narodnom graditeljstvu

BEOGRAD – Izložba „Tragajući za inspiracijom u narodnom graditeljstvu – iz zbirki Muzeja nauke i tehnike“, muzejskog savetnika dr Snežane Toševe, biće otvorena 23. septembra u Galeriji nauke i tehnike SANU.

U godini kada Muzej nauke i tehnike obeležava tri decenije postojanja, podseća na značajne ličnosti koje su obeležile njegovo osnivanje i da prikaže deo svog bogatog fonda.

Ideje o osnivanju Muzeja i Galerije nauke i tehnike pojavile su se gotovo istovremeno, osamdesetih godina 20. veka.

Akademik Aleksandar Despić je svojim iskustvom, autoritetom i upornošću uspeo da ostvari svoj davnašnji san o osnivanju muzeja koji će se baviti istraživanjem, čuvanjem i promocijom tehničke baštine.

Muzej nauke i tehnike je osnovan 6. oktobra 1989. godine, dok je početak stvaranja Galerije bilo otvaranje čitaonice i naučnog dućana 1996. godine, koji su radili u okviru Muzeja nauke i tehnike.

Želja Aleksandra Despića o samostalnom radu ove dve ustanove uspešno se ostvaruje i posle njegovog odlaska – Muzej i Galerija žive i svojim raznovrsnim programima opravdavaju ideje i želje svog osnivača.

Pored dela koji se odnosi na istoriju Muzeja i Galerije nauke i tehnike, izložba je posvećena arhitektima koji su na različite načine bili inspirisani narodnim graditeljstvom, a čiji se radovi čuvaju u Muzeju.

Dela akademika Branislava Kojića, akademika Aleksandra Deroka, Božidara Petrovića i Zorana B. Petrovića svedoče o tome koliko je njihova inspiracija bila duboko utemeljena u tradicionalnu arhitekturu.

Istraživanjem na terenu, objavljivanjem knjiga i studija, izradom crteža, fotografisanjem, i konačno projektovanjem koje je inspirisano tradicijom, oni su na najbolji način uspeli da sačuvaju sećanje na narodno graditeljstvo.

U svojim bogatim i raznolikim stvaralačkim opusima, uspeli su da graditeljsko nasleđe zaštite i otmu od zaborava.

Građa koja se čuva u zbirkama Muzeja nauke i tehnike često je jedino preostalo svedočanstvo o objektima tradicionalnog graditeljstva koji više ne postoje ili ubrzano nestaju.

Ovom prilikom biće izložene fotografije, projekti, crteži, beleške sa terena, skice, knjige, makete kao i video rad nastao na osnovu ove građe.

Cilj izložbe je da ukaže na ovu značajnu temu srpske arhitekture, kao i da, obeležavajaući 30 godina postojanja Muzeja, prikaže deo njegovog bogatog fonda.

Izložba će biti otvorena do 19. oktobra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.