U trendu

Tribina o podizanju svesti o značaju arheološkog nasleđa

ĆUPRIJA – U Muzeju „Horeum Margi Ravno“ u Ćupriji danas je održana tribine na temu „Podizanje svesti o značaju arheološkog nasleđa“ sa težištem na štete koju nanose divlja arheološka iskopavanja i uz konstataciju da je arheološko nasleđe neobnovljiv resurs i da pripada svim građanima Srbije.

Tribinu je organizovalo Srpsko arheološko društvo uz podršku Ministarstva kulture i informisanja u saradnji sa Muzejom „Horeum Margi Ravno“.

Predsednik Srpskog arheološkog društva dr Radan Crnobrnja objasnio je da se ova institicija, kao reprezentativno udruženje u kulturi za oblast nepokretnog kulturnog nasleđa, odlučila za projekat „Podizanja svesti o značaju arheološkog nasleđa“, sagledavajući njegovu ugroženost.

„Namera nam je da kroz saradnju sa donosiocima odluka i stručnim službama lokalnih samouprava, kao i nadležnim muzejima, otpočnemo na široj kampanji podizanja svesti o značaju očuvanja arheološkog nasleđa“, rekao je Crnobrnja.

On je ocenio da se podizanjem svesti o značaju arheološke baštine, upoznavanjem sa propisima i procedurama kao i kroz ukazivanje na dobre i loše primere delovanja, u znatnoj meri može popraviti odnos šire zajednice prema arheološkom nasleđu.

„Svako oštećenje celovitosti arheoloskog lokaliteta dovodi do gubitka informacij o životu naših predhodnika, što neminovno umanjuje količinu podataka i mogućnosti za proučavanje prošlosti“, rekao je Crnobrnja.

Crnobrnja je podsetio da će se prema Krivičnom zakoniku Srbije svako ko neovlašćeno vrši arheološka iskopavanja i istraživanja kazniti zatvorom do tri godine i novčanom kaznom.
Podsetio je i da je uništavanje arheološkog nasleđa nepovratno, jer je ono neobnovljiv resurs i pripada svim građanima Srbije.

Inače, odobrenje za arheološka istraživanja izdaje Ministarstvo kulture i mogu ga obavljati samo naučne institucije za zaštiti kulturnih dobara.

Crnobrnja je upozorio da su ođivljih „arheologa“ možda veći uništitelji arheoloških lokaliteta graditelji i investitori i poručio da je tu delovanje lokalnih samouprava od velike važnosti i to preko planskih dokumenata, lokacijskih dozvola, građevinskih inspekcija, edukacija i informisanja, saradnje sa muzejima, nadležnim zavodima i sa policijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.