U trendu

Trivan: FEF Palić predstavlja našu prošlost i budućnost

PALIĆ – Predesednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije Jelena Trivan izjavila je večeras da Festival evropskog filma Palić spada među one koji “predstavljaju našu filmsku prošlost i budućnost”.
“Jedan od programskih ciljeva novog UO jeste promocija i jačanje domaćih festivala. Smatramo da se značaj domaćih festivala nekako izgubio od novih, regionalnih i zbog naše nesposobnosti da shvatimo koliko je tradicija važna. Palić uz Niš, Vrnjačku Banju, Fest u Beogradu, predstavlja našu filmsku prošlost i budućnost, ono čime možemo da se podičimo”, istakla je Trivan.
Smatra da red ispred Letnje pozornice, uoči večerašnjeg otvaranja 26. FEF Palić, govori o tome koliko je publika gladna filma, i domaćih i stranih ostvarenja, i da festivali nisu izgubili na značaju koliko god da ih ima.
“Palić spada u A kategoriju srpskih festivala i nije jednak sa mnogobrojnim koji se osnivaju, ali bih ja sve rado podržala imajući u vidu da naši stvaraoci i naša publika imaju potrebu da se pojavljuju na njima”, rekla je Trivan Tanjugu i dodala da broj nagrada koje srpski filmovi i autori dobijaju na festivalima, čak u zemljama koje nam baš nisu naklonjene, govori o tome kakva je srpska kinematografija danas.
Festival evropskog filma Palić večeras je počeo projekcijom novog filma Pedra Almodovara “Bol i slava” i uručenjem nagrade “Aleksandar Lifka” scenografu Miljenu Kreki Kljakoviću i režiseru Rajku Grliću.
Do 26. jula biće prikazano više od 100 filmova u 12 selekcija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.