U trendu

Trumbetaš: „Manon Lesko“ veliki izazov u karijeri

BEOGRAD – Posle 53 godine opera „Manon Lesko“ Đakoma Pučinija u režiji Pjer Frančeska Maestrinia vraća se na scenu Narodnog pozorišta u Beogradu 26. februara, a poznato opersko delo biće izvedeno i 29. februara na sceni Opere i tetatra Madlenianum.

Nacionalni teatar i Madlenianum u koprodukciji oživeće svetski poznato remek delo operske umetnosti u Begradu , a u naslovnoj ulozi naći će se prvakinje Beogradske opere Jasmina Trumbetaš Petrović, Sanja Kerkez i Ana Rupčić.

Vitez de Grije je Janko Sinadinović, a Manon Leska, narednika kraljeve garde pevaće u alternaciji Nebojša Babić, Vuk Zekić i Vladimir Andrić. Dirigent je još jedan gost iz Italije Stefano Romani.

Direktorka Opere Narodnog pozorišta Jasmina Trumbetaš Petrović kaže da je Manon Lesko poslednji put pevala Radmila Bakočević daleke 1967.

„Srećna sam što jedno tako teško i zahtevno delo ponovo postavljamo na scenu Narodnog pozorišta. ‘Manon Lesko’ je veliki izazov za sve protagoniste te predstave i svi zajedno smo uložili veliki trud da izvođenja opere na našoj Velikoj sceni i u Madlenianumu bidu na visokom umetničkom nivou. Svakako uloga u ‘Manon Lesko’ je među najvećim izazovima u mojoj karijeri“, kazala je Trumbetaš Petrović.

Prvakinja Beogradske opere napominje da nosi izuzetno pozitivno iskustvo iz procesa stvaranja predstave zbog velike posvećenosti reditelja Pjer Frančeska Maestrinija koji, kako kaže savršeno poznaje libreto.

„Nijednog momenta nismo imali dilemu šta treba da radimo i na koji način pripremimo svoje uloge. Maestrini je naš ansambl učinio srećnim. Imamo odličnog dirigenta Romanija, a divne i autentične kostime je uradio Luka dal Alpi. Vredne ruke naših žena u radionici su naprvile skoro 200 kostima za predstavu i to je značajan uspeh našeg pozorišta“, kazala je Trumbetaš Petrović.

Za nju nema dileme da je premijera predstave „Manon Lesko“ veliki događaj u godini kada Narodno pozorište obeležava 100 godina opere u Beogradu.

„Ovom premijerom pokazujemo da je opera u Beogradu živa i jako cenjena. Imali smo prošle godine dve premijere opera domaćih autora. ‘Koštana’ i ‘Na uranku’ su značajna dela naše kulturne baštine. Insistiraćemo da tako ostane i u budućnosti a za ovu sezonu smo planirali obnovu opera ‘Jevgenije Onjegin’,’Đani skinki’, ‘Ljubavni napitak’. U planu je i premijera opere ‘Knez Igor’ kako bi od zaborava sačuvali rusku operu u Beogradu“, kazala je Trumbetaš Petrović.

Ivana Vujić, direktorka Narodnog pozorišta, napomenula je u planu dovođenje malih kamernih operskih produkcija iz celog sveta u Beograd.

„Naš cilj je internacionalizacija opere, ali i izražen uticaj na lokalnu sredinu. Opera Narodnog pozorišta priprema ozbiljne, internacionalne opere kao što je ‘Manon Lesko’ što će omogućiti gostovanje našeg ansambla u inostranstvu. Već imamo dogovore sa nekim operskim kućama u Italiji“, kazala je Vujić.

Anreja Rackov, generalni direktor Madleninauma, kaže da je opera „Manon Lesko“ treća koprodukcija između tog pozorišta i nacionalnog teatra.

„Mi smo na dobrom putu da stvaramo izuzetne pozorišne produkcije. U budućnosti planiramo unapređenje naše saradnje. ‘Manon Lesko’ je velika produkcija čija je premijera veoma važna za Beogradsku operu“, kazao je Rackov.

Nebojša Babić kazao je da Puucini nije štedeo na baritonskim linijama u operi „Manon Lesko“.

„Čast mi je da oživim na sceni još jednog Pučinijevog baritona. Lepota sopranskih linija je prenesena i na baritone“ kazao je Babić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.