U trendu

Tuga do neba: Preminuo legendarni glumac Ljubiša Samardžić

Glumac Ljubiša Samardžić preminuo je sinoć u Beogradu u 81. godini života.

Bio je gotovo mesec dana na bolničkom lečenju u Kliničkom centru Srbije, na Odeljenju hematologije, jer je njegovo zdravstveno stanje bilo izuzetno loše.

Ljubiša Samardžić je rođen 19. novembra 1936. godine u Skoplju, Makedoniji. Njegov vanserijski talenat je prvi primetio Bojan Stupica, pa je Samardžić dobio stipendiju za studije, koje je u Beogradu u roku završio. Prvi film u kome je glumio bio je „Spletka i ljubav“ davne 1960. godine, a 1962. godine je u filmu „Peščani grad“ glumio momka Smokija po kome je i dobio nadimak koji ga i dan danas prati. 1967. je snimio i istoimeni film gde je naravno imao glavnu ulogu.

Debitovao je u filmu “Igra na skelama” režisera Srećka Vejganda 1961.godine, a potom u “Prekobrojnoj” (1962)Branka Bauera, koji mu je doneo veliku popularnost. Bio je stipendista Ateljea 212, ali je u pozorištu igrao vrlo kratko. Ostvario je preko 100 uloga na filmu i televiziji. Njegova karijera je obeležena filmovima: “Prekobrojna”, “Desant na Drvar”, „Orlovi rano lete“, „Valter brani Sarajevo“, „Bitka na Neretvi“, „Jutro“ za koji je nagrađen na festivalu u Veneciji 1967.godine.

Veliku pažnju publike privukao je serijama: „Kuda idu divlje svinje“, „Dimitrije Tucović“, „Vruć vetar“ i „ Policajac sa Petlovog brda“ koje su mu donele popularnost širom naše zemlje. Najviše od svih srpskih glumaca nagrađivan je na festivalu u Puli, na kom je 1973.godine nagrađen Zlatnom arenom, jednom od najznačajnih nagrada jugoslovenske filmske industrije, i to za sledeće filmove: “Bombaši“ Predraga Golubovića, „Rad na određeno vreme“ Milana Jelića, „Savamala“ Živorada Mitrovića, „Crvena zemlja“ Branimira Torija Jankovića, „Doktor Mladen“ Mithada Mutapčića, „Specijalno vaspitanje“ Gorana Markovića. Film „Boško Buha“ iz 1978.godine doneo mu je Oktobarsku nagradu grada Beograda. Dobio je Sedmojulsku nagradu Srbije 1984.godine, a 1988. i nagradu AVNOJa koja je prvi put dodeljena jednom glumcu.

Ljubiša Samardžić se pored glume bavi i režijom, a njegovi značajni projekti su: filmovi “Nebeska udica” (1999), “Nataša”(2001), “Ledina” (2003), “Jesen stiže dunjo moja” (2004), “Konji vrani” (2007), “Bledi mesec”(2008) i serijale „Miris kiše na Balkanu“ i „Jesen stiže dunjo moja“ koji su naišli na pozitivne kritike publike i stekli veliku popularnost. Bio je predsednik Republičke zajednice kulture Srbije, član Gradskog komiteta grada Beograda, predsednik OFK Beograd.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar