U trendu

U Argentini na Dan državnosti postavka u čast Nikoli Tesli

BUENOS AJRES – U Ambasadi Srbije u Buenos Ajresu otvorena je izložbena postavka Izložba u čast Nikole Tesle.
Izložba je otvorena povodom Dana državnosti Republike Srbije, 15. februara, što je bila prilika da se organizuje prijem koji je imao poseban značaj za srpsku dijasporu u Argentini, saopštio je beogradski Muzej „Nikole Tesle“.

Direktorka Muzeja Ivona Jevtić je na svečanosti ambasadorki Jeli Baćović uručila tri replike Teslinih ličnih predmeta: cilindar, par cipela i rukavica.

Ambasada je na poklon dobila i nekoliko radnih modela Teslinih izuma, čime je osnovan Salon „Nikole Tesle“ u sedištu Ambasade.
Pokloni Muzeja „Nikole Tesle“ biće izloženi u Salonu i kao verne replike originalnih predmeta daće poseban pečat velikog naučnika.
Ambasada Srbije u Buenos Ajresu je proteklih godina podržala organizovanje izložbi o Nikoli Tesli u više gradova Južne Amerike i radila na afirmaciji Teslinog doprinosa nauci i civilizaciji.
Beogradski Muzej „Nikole Tesle“ po svemu je jedinstvena institucija nauke i kulture u Srbiji i u svetu. Jedini je muzej koji čuva originalnu i ličnu zaostavštinu Nikole Tesle, podseća se u saopštenju Muzeja.
Najposećeniji je muzej u Srbiji a takođe i muzej s najbogatijom i najplodnijom međunarodnom saradnjom.
Muzej nastoji da na najbolji mogući način čuva Teslinu ostavštinu i da kroz različite aktivnosti kreira nove mogućnosti za prezentovanje i proučavanje njegovog života i rada.
Osim rada na konzervaciji i digitalizaciji, tokom 2019. godine muzej je ostvario i bogatu izlagačku aktivnost. Izložbe ovog muzeja obišle su Japan, Kipar, Atinu a svoju najveću do sada gostojuću izložbu muzej je organizovao u Milanu, dodaje se u saopštenju Muzeja „Nikole Tesle“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.