najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

U Banjaluci otvorena izložba 'Povratak na Mesec'

Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac otvorio je u četvrtak uveče u Muzeju savremene umetnosti Republike Srpske u Banjaluci izložbu “Povratak na Mesec  –  kratka istorija budućnosti”, koja prvi put gostuje van Beograda.

“Prvi put će van Beograda biti izložen jedan od materijalno najvrednijih eksponata Muzeja istorije Jugoslavije, fragment tla sa Meseca koji je nekadašnji predsednik SAD Ričard Nikson poklonio bivšem predsedniku Jugoslavije Josipu Brozu Titu”, rekao je Tasovac novinarima.

Tasovac je rekao da je za Srbiju veoma važna saradnja u kulturi sa Republikom Srpskom.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić rekao je da je ova izložba “spoj istorije, umetnosti i nauke”, dodavši da je nauka garancija za budućnost ljudi.

“Potrebno je da sami sebe kontrolišemo i onda će nam put do zvezda biti otvoren”, rekao je Komić.

Direktor Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske Sarita Vujković istakla je da se izložbom želi ispričati zanimljiva priča o bivšoj Jugoslaviji, koja je bila deo američkih svemirskih projekata.

“Izložba je intrigantna, jer je prvi put postavljena van Beograda”, rekla je Vujković.

Direktor Muzeja istorije Jugoslavije Neda Knežević rekla je da je velika čast za sve radnike u kulturi što je kamen sa meseca, posle Beograda, izložen u Banjaluci.

Medju eksponatima je i kopija silikonskog diska sa urezanim porukama dobre volje 73 šefa država sveta, koji je posada “Apola 11” ostavila na Mesecu, te fotografija Zemlje vidjena očima prvih ljudi koji su prišli zemljinom satelitu, kao i drugi predmeti vezani za čovekovo prvo sletanje na Mesec.

Izložbi je prethodilo predavanje “Putovanje na Mars” inženjera Nejgina Koksa iz svemirske agencije NASA.

Sastavni deo izložbe je i delo istaknutog akademskog vajara Radoša Antonijevića, profesora Akademije umjetnosti u Banjaluci i Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, a reč je o skulpturi “Kamen sa Meseca”.

Izložba “Povratak na Mesec  –  kratka istorija budućnosti” realizovana je uz podršku Ambasade SAD u BiH i biće otvorena do 27. maja.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike