U trendu

U Beču osnovano Srpsko-austrijsko kulturno društvo

BEČ – U Beču je nedavno osnovano i registrovano Austrijsko-srpsko kulturno društvo „Vilhelmina Mina Karadžić“, čiji je osnivač i idejni tvorac akademik Svetlana Matić iz Beča.

Program rada se zasniva na predstavljanju srpske kulutre i nacionale baštine Austrijancima, na saradnji sa austrijskim kulturnim društvima, zajedničkoj organizaciji kulturnih manifestacija i zbližavanju Srbije i Austrije, na polju jezika, umetnosti i kulturne baštine.

Društvo je otvoreno za saradnju i sa svim drugim organizacijama slične orijentacije širom Evrope i sveta.

„Austrijancima sam predstavila svoju knjigu „Pevam danju, pevam noću / Pisma Mini Karadžić“, koju sam prevela na nemački i ideju da se postavi ploča na kući u Beču, u kojoj je živela ćerka velikog srpskog reformatora, Vuka Stefanovića Karadžića“, kazala je Matić za Tanjug.

Ona je dodala da je ideja jako dobro prihvaćena, kao i da su mnogi Austrijanci bili pozitivno iznenađeni dobijenim podacima i informacijama o liku i delu njihove sugrađanke, koja je živela u 19. veku i doprinela građenju mostova kulture između srpskog i austrijskog naroda.

„Impresionirana sam kojom brzinom su austrijske vlasti odobrile rad i izvršile registraciju ASDK „Vilhelmina Mina Karadžić“. Nakon 14 dana od dana predatog zahteva, stigla je dozvola i sva neophodna dokumentacija.

Namera Društva je da osnuje Festival horova Austrije i Srbije, pod nazivom „Mocart i Mokranjac – dva muzička genija“, dodala je.

Ona je navela da će to udruženje nastojati da u narednom periodu osnuje literarani klub, u kojem bi predstavlalo austrijske i srpske pisce i njihova dela, kako bi taj način povezali Maticu srpsku, Vukovu zadužbinu, Narodnu biblioteku Srbije, Biblioteku grada Beograda, SANU, SKAIN i druge srpske kulturne institucije sa austrijskim.

„Mislim da mi Srbi u Austriji treba aktivnije da se odnosimo prema našim domaćinima, da se bolle upoznamo i bolle razumemo. Kultura i kulturno nasleđe je spona koja spaja i rešava mnoge nesuglasice i na drugim poljima, poput ekonomije i politike“, dodala je Matić.

Ona je podsetila da su nedavno gradonačelnici Beča i Beograda, Mihael Ludvig i Zoran Radojičić potpisali Sporazum o saradnji dva grada, tako da su i aktivnosti ovog Društva usmerene ka realizaciji tog zajedničkog cilja.

„Prva manifestacija ASKD „Vilhelmina Mina Karadžić“ biće održana 7. decembra 2019. godine, sa početkom u 19 časova u prostorijama SKC Stevan Mokranjac u Beču. Tom prilikom biće promovisana knjiga autorke Dese Burazor Aslanidu „Noć iza berlinskog zida“. Povod je tri decenije od rušenja Zida i prestanka Hladnog rata“, kazala je.

Matić je najavila da će gost večeri biti pesnikinja Borica Đekanović iz Štutgarta, kao i da će u muzičkom delu programa nastupiće Dečiji hor „Zlatni zvončići“ pod dirigentskom palicom Biserke Vasić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar