U trendu

U Beogradu 22 nova murala posle „Rekonstrukcije“

BEOGRAD – Festival umetnosti na ulici „Rekonstrukcija“ predstavio je stvaralaštvo gotovo 40 umetnika i umetnica iz zemlje, regiona i inostranstva, koji stvaraju u različitim umetničkim disciplinama, sa osnovnom idejom da vrati umetnost u svakodnevni život ljudi, saopštili su organizatori.

Pored brojnih privremenih umetničkih postavki, učesnici festivala iza sebe su ostavili 7 murala na fasadama Dorćola, kao i 15 radova na zidu u dvorištu OŠ „Kralj Petar I“.

Sugrađani i sugrađanke koji žive u Knez Miletinoj 10, sada su bogatiji za impozantni mural mladog srpskog umetnika Wupera, dok se na fasadi zgrade prekoputa, broj 14, nalazi umetničko delo španske autorke Juliete XLF.
Sebas Velasco iz Španije ovekovečio je najpopularniji jugoslovenski auto „yugo“ na fasadi u Senjanina Ive 8, a Sanja Stojković -Tifani Rubi iz Hrvatske oslikala je fasadu u Dobračinoj 68, dok žiteljima i žiteljkama zgrade u Mike Alasa 34 posle „Rekonstrukcije“ ostaju čak tri murala: Tijane Tripković i Barbare Dimić, koje čine studio „Kriška“, Super Timora i jednog od dvojice pobednika konkursa za mlade muraliste – Bogdana Đokića – Brve.
U okviru festivala obeležen je i jubilej – 20 godina od prvog kolektivnog zidnog slikanja, koje se odigralo u OŠ 2Kralj Petar I“.

Tim povodom, na istom mestu nastalo je 15 novih radova na kojima je radilo dvadesetak umetnika i umetničkih kolektiva iz zemlje, regiona i inostranstva: Nikola Radojčić – Braća Burazeri i Sub Zero, Petar Popović – Piros, Akira, Weedzor, Mosk, Xymo-Rule, Branko Tešević – Rage, Star, Sensi, Japon, Skirl, Das Drogen, Nikola Mihajlović i drugi pobednik konkursa za mlade muraliste -Jobah.
Na festivalu su posetioci mogli da odaberu neki od izloženih radova u okviru postavke „Udomi umetnost“ realizovane u saradnji sa platformom „F12“ iz Karlovca, i ponesu ih kući.

Bile su postavljene i tri izložbe ulične fotografije u dvorištu OŠ „Kralj Petar I“ čiji su autori: Marija Konjikušić, Ognjen Ranković i Bojan Lacman, kao i književna prostorna instalacija višestruko nagrađivanog mladog vizuelnog umetnika, Nikole Radosavljevića.
Realizovane su i dve radionice – jedna digitalnih kolaža mlade digitalne umetnice Jane Bjelice i druga dečja pod vođstvom umetnice Tijane Dimić Antonić, gde su najmlađi posetioci učili kako se prave skice za murale.

Na festivalu su organizovane i tribine koje će se nastaviti do kraja godine u okviru platforme „Rekonstrukcija“, a koja se bavi emancipatorskim potencijalom intervencija u javnom prostoru, kao i uticajem uličnih umetničkih praksi na profesionalni razvoj umetnika.

(Tanjug)

Napišite komentar