U trendu

U Beogradu na Dan Ćirila i Metodija otvorena izložba ćirilice bugarskog slikara

Bugarska ambasada u Beogradu i Narodna biblioteka Srbije, danas su, na praznik slovenskih prosvetitelja Ćirila i Metodija, otvorile izložbu inspirisanu ćiriličkim pismom, u holu biblioteke.

Otvarajući izložbu bugarskog slikara, grafičara i heraldičara Kirila Gogova, ambasador Bugarske u Beogradu Ratko Vlajkov rekao je da je 24. maj „praznik za svaku porodicu“ u toj zemlji, za svako dete i sve roditelje.

„Ćirilo i Metodije su naši učitelji i zbog toga ih danas, kao Dan slovenske pismenosti i bugarske kulture, obeležava svako mesto u Bugarskoj“, rekao je on, ističući da je zahvaljujući tome što je njegova zemlja postala članica EU, ćirilica jedno od službenih pisama u Uniji.

On je poklonio komplet knjiga Narodnoj biblioteci Srbije.

Ovaj praznik danas obeležavaju vernici SPC-a, kao i vernici iz drugih slovenskih zemalja kao dan sećanja na dvojicu braće iz Soluna, iz 9. veka, vremena jedinstvene hrišćanske crkve.

Praznik se proslavlja uvek 24. maja kao sećanje na taj dan 863. godine kada su svetitelji Kirilo i Metodije, krenuli na misionarski put. Za njima su ostali slovenska liturgija i tradicija pojanja i bogosluženja na sopstvenom jeziku svakog naroda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.