U trendu

U Čačku otvorena izložba Vojvodjanske banke Karavan slika

Izložba slika pet vojvodjanskih slikara druge polovine 20. veka otvorena je večeras u Čačku pod naslovom „Karavan slika“ koju organizuje Vojvodjanska banka u saradnji sa Galerijom Matice srpske.

Slike Save Stojkova, Milana Kečića, Pavla Blesića, Boška Petrovića i Milana Kerca izložene su u prostoru filijale Vojvodjanske banke u Čačku.

Direktor čačanske filijale Zoran Dobrosavljević rekao je na otvaranju da su izložene slike samo deo bogate umetničke kolekcije Vojvodjanske banke koja broji više od 600 dela likovne umetnosti, uglavom vojvodjanskih slikara.

On je dodao da je „Karavan slika“ deo velikog zajedničkog projekta Vojovodanske banke i Galerije Matice srpske pod nazivom „Odgovorno u kulturi“ u okviru koga je Banka poverila Galeriji opis, katalogizaciju i procenu više od 600 umetničkih dela nekih od najznačajnijih nacionalnih autora druge polovine 20. veka.

„U okviru projekta ‘Odgovorno u kulturi’ novosadskoj i beogradskoj publici izložbama u Galeriji Matice srpske i u izložbenom prostoru Narodne banke Srbije prvi put predstavljen je odabrani deo kolekcije u vlasništvu Vojvodjanske banke“, rekao je Dobrosavljević.

Prema njegovim rečima, jedan od ciljeva projekta „Odgovorno u kulturi“ je da dela iz kolekcije Banke budu dostupna svim ljubiteljima umetnosti u zemlji.

Izložbu je otvorila viša kustoskinja Galerije Matice srpske Mirjana Brmbota koja je ističući da izloženi radovi na različite načine obradjuju teme panonskog miljea umetnika koji su na najbolji način likovno istakli bogatstvo i raznovrsnost vojvodjanske ravnice.

„To su umetnici koji su na različite načine prikazali Vojvodinu. Ova, iako mala postavka ilustruje tokove i domete nacionalne likovne umetnosti druge polovine 20. veka na našim prostorima te je osnov za razumevanje istorije umetnosti te epohe“, rekla je Brmbota.

Ona je dodala da je projekat „Odgovorno u kulturi“ započet prošle godine u novembru.

Izložba „Karavan slika“ pre Čačka bila je prikazana u Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu, a organizatori su najavili i izložbe u u Apatinu, Zrenjaninu i Subotici.

Čačanska publika izložbu u filijali Vojvodjanske banke može pogledati svakog radnog dana od 18 do 20 časova do 30. juna.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.