U trendu

U Galeriji `73 izložba slovačkih umetnika

BEOGRAD – U Galeriji `73 danas će biti otvorena izložba četvoro slovačkih umetnika: Jana Knjazovica (1925 – 1985), Ane i Nataše Knjazovic i Jana Krličke.

Izložba će trajati do 21. avgusta, a organizatori su pripremili katalog u kome su predstavili ove umetnike.

Jan Krlička rodio se 1954. u mestu Vrhlabi-Krkonoše u Češkoj, a od 1961. živi i stvara u Prešovu u Slovačkoj. Njegovo stvaralaštvo ima korene u oblasti mitologije, naivne poetike i spontanog izraza. Motivisan je vlastitim intenzivnim dozivljajima i vizijama. Slike i skulpture se uzajamno dopunjuju, dleto zameni četku, drvo platno i sololit…

Jan Knjazovic (1925 – 1985) je izuzetan slikar, hrabar i originalan, začetnik čudesnog slikarstva između jave i sna – slikarstva naivnog imaginizma. On je prvi slikar kovačičke naivne umetnosti, koji se u okviru svoje likovne poetike i likovnog izraza značajno i svesno udaljio od mimetičkog koncepta likovne umetnosti, novom stilizacijom oblika i upotrebom boje na osnovu njenog unutrašnjeg značenja.

Njegove slike karakteriše seoska tematika. One deluju potpuno plošno. Na dvodimenzionalnom tamnom, ultramarin plavom prostoru slike, Jan Knjazovic je linearno oblikovao drveće, cveće, životinje i ljude i ispoljavao je sklonosti ka kompozicionoj multiplikaciji jednakih ili sličnih motiva.

Originalan likovni izraz Jana Knjazovica bio je izuzetno dobro prihvaćen od ljubitelja naivnog slikarstva širom sveta a upravo njegova jedna slika je bila reprodukovana na poštanskoj marki Jugoslavije.

Poetika Jana Knjazovica je nastavila da živi i posle njegove smrti ne samo na njegovim slikama, nego je ponovo oživela u slikarskom stvaralaštvu njegove kćeri Ane Knjazovic (1950). Ona je u svom likovnom stvaralaštvu ispoštovala osnovne postulate slikarske poetike njenog oca, ali ju je i nadogradila.

Tematski je ostala vezana za seosku sredinu ali njene figure su razigranije a i paleta joj je bogatija. Ana Knjazovic je naslednik porodične likovne tradicije. Ali, njena dela nisu prosta kopija dela njenog oca. Individualna crta je vezana za kompozicioni plan koji je, u odnosu na njenog oca slobodniji.

Treća generacija slikarske porodice, Nataša, rođena je 1977. godine. Još od studentskih dana se aktivno bavi slikarstvom. Odrastajući pored dvoje slikara, majke Ane i dede Jana, stekla je ljubav prema naivnoj umetnosti. Nastavlja da slika i živi porodični moto da „čovek samo srcem dobro vidi“. Imala je 40 samostalnih izložbi. Od 2011. godine živi u Detvi, u Slovačkoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.