U trendu

U Jagodini promovisan časopis „Komedija“

JAGODINA – U okviru Pozorišnog festivala najboljih komediografskih ostvarenja Srbije „Dani komedije“, koji se, tradicionalno, održavaju od 20. do 27. marta u Jagodini, sinoć je u gradskom Kulturnom centru promovisan prvi broj pozorišnog časopisa „Komedija“.

O časopisu su govorili glavna i odgovorna urednica Zorica Stojinović, umetnički direktor „Dana komedije“ Dobrica Milićević i reditelj Nebojša Bradić.

U prvom broju, koji je štampan u 300 primeraka, na 157 strana objavljeni su autorski tekstovi Muharema Pervića, Radomira Putnika, jednih od osnivača „Dana komedije“, Nebojše Bradića, Raška Jovanovića, Nebojše Romčevića, Ratka Božovića, Slobodana Štetića, Aleksandra Milosavljevića, Živorada Đorđevića, Ane Tasić, Olivere Milošević, Dobrice Milićevića, Rade Đuričin, Jelisavete Seke Sabljić, kao i intervju glavne urednice s Nebojšom Romčevićem.

Časopis je osnovan s ciljem da se na stručan i visoko profesionalan način bavi komedijom kao žanrom kroz vizuru onog što je prikazano na jagodinskoj sceni u prethodnih gotovo pola veka, rečeno je na promociji, kojoj su prisustovali brojni javni, kulturni i pozorišni radnici, kao i gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović i njegova zamenica Snežana Vukašinović.

Posebna pažnja biće posvećena komediografskoj produkciji, tekstovima, pozorišnim komedijama, glumcima koji su zadužili srpsko gledalište neverovatnim rolama u komedijama.

Posebna pažnja biće posvećena četvorici velikana bez kojih ni „Dani komedije“ ne bi bili to što jesu: Branislavu Nušiću, Jovanu Popoviću Steriji, Aleksandru Popoviću i Dušanu Kovačeviću, ali i mladim stvaraocima, piscima, rediteljima, glumcima…

Časopis će se baviti komedijom kao žanrom, pratiti promene i njeno prilgođavanja savremenom svetu i čoveku sa ciljem da u narednom periodu postane jedan od glavnih pokretača komediografskog stvaralaštva, u prvom redu pisaca komedije.

Planirano je da časopis izlazi dva puta godišnje, u martu i oktobru, da obuhvata prolećni i jesenji deo sezone.

Ima četvoročalni uređivački kolegijum koga čine teatrološkinja iz Beograda Ana Tasić, dekanka Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini Violeta Jovanović, direktor i urednik nedeljnika „Novi put“ u Jagodini Ljubiša Vujić, pisac i novinar i jedan od osnovača festivala Živorad Đorđević.

Prvi broj je, osim fotografijama autora autorskih tekstova, ilustrovan i sa preko 20 fotografija iz predstava odigranih na „Danima komedije“ u Jagodini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.