U trendu

U modi su opet ručno tkani materijali, tapiserije, ćilimi

LONDON – Na londonskom sajmu umetnina Friz ( Frieze) koji je upravo završen pokazalo se da je sekcija na kojoj su se prodavali ručno tkani materijali, tapiserije i ćilimi, akoja je nazvana „Tkanje“, bila veoma popularna, objavio je Njujork tajms

Na ovogodišnjem londonskom Frizu koji se oržavao pod šatorom u Regentovom parku i na kome se okupilo 165 prodavaca najveća gužva je bila u delu gde su se prodavali ručno tkani materijali koji stižu sa škotskih ostrva.

Slično je bilo i na sajmovima umetnina u Njujorku i mnogim evropskim gradovima gde su posebno traženi, bili upravo ručno tkani eksponati, što je prilično iznenađenje, s obzirom da do nedavno tapiserije nisu naročito privlačile kupce pa ni posetioce.

U velikim evropskim gradovima se svako ručno tkanje tretira samo kao primenjena umetnost i to još i folklorna, a sada su ponovo ta dela dobila stataus umetničkog, posebno to važi za tapiserije, koje u tom slučaju moraju da budu tkane ručno na razboju, a ne instalacije sa metalom i nekim drugim materijalima.

Stručnjaci definitivno tvrde da nije uopšte bitno koja tehnika i koji materijali su primenjeni da bi se neko delo moglo svrstati među umetnička, samo ako poseduje najvažnije, a to su estetske vrednosti.

Sada je, inače, postalo popularno da se kombinuju efektne tkanine iz različitih zemalja sveta da bi se dobilo zanimljivo i originaln delo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar