U trendu

U MSU o Fridi Kalo kao inspiraciji za osobe s invaliditetom

BEOGRAD – Tribina u Muzeju savremene umetnosti u utorak bila je posvećena meksičkoj slikarki Fridi Kalo, kultnoj ličnosti poslednjih decenija XX veka, a Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava, kazala je da je ona u najtežim trenucima svog života pronalazila načine da ustane i da neprekidno zadivljuje sve oko sebe.

Na tribini u okviru projekta “Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet”, na 55 autoportreta Frida Kalo je prikazana realistično i na njima je opisan fizički i psihički bol koji je proživljavala velika slikarka koja je imala povređenu kičmu.

„O Fridi Kalo govore njeni portreti. Ona je na takvim prikazima slika insistirala i nikada nije slikala snove nego samo stvarnost“, rekla je Paunovićeva.

Ona je istakla da je Frida opstala zahvaljući volji i savladavanju svih prepreka, znala je da je smisao života održavanje života samog i bila je i ostaće legenda i ikona ženskog otpora.

Frida Kalo ostavila je za sobom oko 200 izvanrednih slika, crteža i nacrta koji su oslikavali njena životna iskustva i doživljaje, njen fizički i emotivni bol i njenu iscrpljujuću vezu s kolegom i životnim partnerom Dijegom Riverom.

Paunovićeva je rekla da je cilj ovakvih tribina podrška osobama sa invaliditetom, motivisanje i pozivanje na primere životnih priča ličnosti koje su uprkos ozbiljnim invaliditetima pronašle radost i snagu da istraju u svojim naumima i dodala da bi volela da sledeće godine imamo jednu izložbu o uspešnim ljudima sa invaliditetom iz Srbije koji su menjali svet.

O Fridi Kalo govorili su i ambasador Meksika Marko Antonio Garsija Blanko, Katarina Orlandić, doktorand na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, Dobrila Stojnić, filmska i pozorišna glumica, i Petar Milenković, predstavnik platforme “Šampioni svaki dan”.

U okviru projekta “Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet”, pored izložbe koja će gostovati u šest gradova širom Srbije, organizovana je serija tribina posvećena osobama koje su uvrštene u projekat.

Projekat je realizovala kompanija “Color Media Communications” u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vladinom Kancelarijom za ljudska i manjinska prava i ambasadama stranih država u Beogradu, kako bi tokom ove godine predstavila priče o slavnim osobama sa invaliditetom iz celog sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.